Ny taktik för biltjuvar

Antalet bilstölder har minskat ordentligt tack vare startspärren – men nu byter biltjuvarna strategi. Och det kan vara svårt att skydda sig.

Biltjuvarna byter taktik och går nu över till bildelar. Foto: Twanda Baker/Creative Commons/Flickr.

Biltjuvarna byter taktik och går nu över till bildelar. Foto: Twanda Baker/Creative Commons/Flickr.

Risken att utsättas för bilinbrott eller bilstöld är ungefär lika stor nu som 1976. De senaste åren har antalet anmälda bilbrott minskat rejält. Det beror bland annat på den elektroniska startspärren som är standard i nya bilar.

Men nu byter biltjuvarna fokus till bildelar. Enligt TT kostar bildelsstölderna försäkringsbolaget If omkring 100 miljoner kronor per år. Förmodligen finns ett stort mörkertal eftersom polisen inte märker ut bildelsstölder särskilt från "vanliga" stöldbrott i statistiken.

"De senaste tre till fem åren har det här eskalerat ordentligt", säger Johan Eriksson, pr-chef på Trygg-Hansa till TT.

Tjuvarna är enligt If och Trygg-Hansa särskilt intresserade av tillbehör som krockkuddar, lampor, navigationssystem, exklusiva sportrattar, frontpartier och aluminiumfälgar. Dagens Industri uppger att Stockholmspolisen tidigare i år utredde en liga som fick med sig bildelar för 50.000 kronor vid varje stöld.

Bildelarna skeppas utomlands och säljs på andrahandsmarknaden, och som bilägare kan det vara svårt att skydda sig. De vanliga tipsen att välja parkeringsplats med omsorg och installera ett larm gäller även här. Dessutom gäller att försvåra för tjuven, exempelvis genom att använda låsbara hjulmuttrar.

Jag tycker polisen borde bli bättre på att utreda och lösa bilbrott.
589
17