Jacoby avgår – han blir ny vd för Volvo

Som väntat har Volvo Personvagnars styrelse beslutat att utse Håkan Samuelsson till ny vd och koncernchef efter Stefan Jacoby, som fortfarande behöver rehabilitering efter sin stroke i september.
Annons

Jacoby avgår - han blir ny vd för Volvo
Stefan Jacoby, till vänster avgår och Håkan Samuelsson tar över rodret av Volvo Personvagnar. Enligt Volvos vice ordförande i styrelsen, Hans-Olov Olsson, har Jacobys avgång ingenting att göra med hans sjukskrivning. Samtidigt förnekar Hans-Olov Olsson att det skulle ha funnits några personliga motsättningar.

Under torsdagen avslutade Volvo Personvagnar ett två dagar långt styrelsemöte och då tog man beslutet att ersätta den sjukskrivna Stefan Jacoby. Ny vd och koncernchef blir Håkan Samuelsson, som sedan 2010 suttit i Volvos styrelse.

I mitten av september drabbades Stefan Jacoby av en mindre stroke. Stefan Jacoby har nu i samförstånd med styrelsen beslutat sig för att lämna bolaget med omedelbar verkan. Enligt vice ordföranden Hans-Olov Olsson har tillsättandet av en ny vd ingenting att göra med Jacobys sjukskrivning.

”Jag ser stora möjligheter för Volvo Cars att förbättra lönsamheten samt att öka tillväxttakten inte minst i Kina. Jag är övertygad om att Håkan Samuelssons gedigna erfarenhet och ledarskap kommer att hjälpa oss att förbättra vår prestation,” säger Li Shufu, huvudägare och ordförande i Volvo Car Group.

”Vi har en väl genomarbetad strategi och förändringsplan på plats som vi nu ska genomföra. Jag vill tacka Stefan Jacoby för hans värdefulla och starka bidrag till att utveckla denna strategi och att ta bolaget igenom de två första åren efter Zhejiang Geely Holdings förvärv av Volvo Cars,” fortsätter Li Shufu.

Jacoby avgår - han blir ny vd för Volvo
Volvos styrelseordförande Li Shufu tackar Stefan Jacoby för de två första åren efter att Geely tog över företaget.

”De två åren i styrelsen har gett mig en insikt i bolaget och varumärket. Jag kommer att fokusera på genomförande och prestation, att säkra försäljningsmål och lönsamhet. Jag har svårt att se någon annan bransch som är så krävande, komplex och full av utmaningar som bilindustrin. Därför ser jag fram emot att leda Volvo Car Group genom en mycket spännande period i dess historia,” säger Håkan Samuelsson.

Håkan Samuelsson, 61 år, tog examen som civilingenjör på KTH och började sin karriär på Scania 1977 där han fick en rad chefsposter och även jobbade i Brasilien. Som vice koncernchef och teknisk direktör på Scania värvades han till tyska konkurrenten MAN år 2000 och blev vd 2005.

Några år senare inleddes försöken att slå ihop Scania och MAN men det lyckades inte och på hösten 2009 lämnade Håkan Samuelsson sitt uppdrag som koncernchef för MAN i samband med en mutaffär i Slovenien. Samuelssons eventuella kunskaper om mutorna har inte avgjorts av domstol men vd:n för lastbilsbolaget, Antonn Weinmann, fick tidigare i höst sin dom på tio månaders fängelse och 100.000 euro i böter.

I augusti 2010 erbjöds Håkan Samuelsson en plats i Volvo Personvagnars styrelse och har efter två års styrelsearbete sannolikt en mycket god inblick i företaget, något som underlättar övergången till vd-posten och sparar värdefull tid för Volvo. Under 2011 gjorde Volvo PV ett bra resultat ekonomiskt men 2012 har blivit en besvikelse efter eurokrisen i Europa och en oförmåga att följa med försäljningsuppgången i USA.

Att Håkan Samuelsson snabbt kan hoppa in och genast anta de utmaningar som väntar har förmodligen varit avgörande för styrelsens val av ny vd. Under nästa år ska S80 få ett sista ansiktslyft, V60/S60 fräschas sannolikt också upp och vi lär få veta mer om nya generationen XC90 – som kommer 2014. Parallellt med detta ska två fabriker byggas i Kina och arbetet med den nya plattformen fortsätter. Samuelsson får fullt upp!

Annons
Annons
Rulla till toppen