Fisker Karma brinner upp i New York efter stormskada

Stormen Sandy härjar USA:s östkust och från hamnen i New Jersey rapporteras det att ett drygt dussintal Fisker Karma brann upp. Varför hybridbilarna, som skeppats över från Finland, började brinna är okänt.

Fisker Karma brann upp New Jersey Jalopnik.com

Ungefär 16 nya och leveransklara Fisker Karma självantände vid översvämningen i hamnen och brann upp. Brandorsaken är okänd. Klicka på bilden för att länka till Jalopnik och se fler bilder från hamnen i New Jersey. Foto: Jalopnik.com

Ett dygn har gått sedan stormen "Sandy" nådde fram till USA:s östkust och alla nyhetssajter är fulla av rapporter om skadeverkningarna. Förutom den materiella förödelsen verkar det som ett drygt 60-tal människor mist livet i USA i olika olyckor som hänt under stormens härjningar.

Att bilar skadas kan tyckas fjuttigt i sammanhanget men stormen Sandy höjde vattennivån kraftigt och en konsekvens av detta fångade vår uppmärksamhet, tack vare sajten Jalopnik. Deras rapportering har varit sporadisk då strömmen brutits men det finns en tillfällig sajt på updates.jalopnik.com (klicka på länken för att hoppa dit).

Enligt Jalopnik höjdes nivån på havsvattnet vid hamnen i New Jersey och de leveransklara Fisker Karma som stod uppställda dränktes delvis av det inströmmande vattnet. Enligt ett vittne på platsen "började bilarna brinna och exploderade". Ungefär 16 Fisker Karma brann upp efter att de dränkts av havsvattnet.

Man kan ju misstänka att hybridbilarna blivit kortslutna av det smutsiga havsvattnet men någon närmare förklaring varför bilarna började brinna finns inte. I rutan nedan hittar ni Fiskers pressmeddelande och man berättar bland annat att hamnen är avstängd och innan bilarna undersökts går det inte att avgöra vad som hänt.

Fisker Karma byggs av Valmet i Finland och som vi rapporterat förut har modellen varit inblandad i flera bränder. I maj brann en parkerad Fisker Karma upp i Texas och i augusti självantände en bil i Kalifornien. I det senare fallet berodde det på en felaktig kylfläkt som självantänt (se videon nedan).

Jag har fullt förtroende för säkerheten i Fisker Karma. Den här olyckan påverkar inte min uppfattning alls.
53
191