Provkörd: Opel Adam - bättre än Mini?

Fredrik Huldt finns på plats i Portugal för en av höstens mest ödesmättade lanseringar. Det handlar om en bil som är så fundamental för tillverkarens framtid att man har gett den sin grundares namn. Adam.

Huldt håller inte med om att Adam är maskulin - lite mer "frisörbilarnas frisörbil"...

Just nu pågår en av höstens mest ödesmättade lanseringar i Lissabon, Portugal. Problemtyngda Opel firar sitt 150-årsjubileum med en bil som är så fundamental för Opels framtid att man har gett den sin grundares namn. Adam.
auto motor & sports Fredrik Huldt finns på plats för att recensera nykomlingen.

Hej Fredrik, vad är första intrycket av Opel Adam?
– Adam är liten, kompakt, "modeinspirerad" och färggrann. Känns konceptet igen? Inte konstigt. Opel vill med Adam ge sig på A-segmentets ikoner – Mini och Fiat 500!
 
Är den snygg?
– Design är som alltid subjektivt. Adam är 3,70 m mot Mini som är 3,72 m kort. Men det blir så fel när dom börjar med att kalla den "maskulin". Adam är som alla kan se betydligt mer "Eva". När man kommer ner till parkeringen och möts av 40 färggranna handväskor … Maskulin?!
 
Oj, då blev det tokigt?
– Javisst! Varför inte kalla den för vad den är, frisörbilarnas frisörbil! Individualiseringsprogrammet är mycket ambitiöst. 12 exteriöra lackalternativ, 3 olika takdesigner, 31 fälgar, 4 interiöra färgscheman, 15 stoldesigner, 19 olika dekoroptions … Det finns tre övergripande versioner som kallas Adam Jam (funkigt), Adam Glam (chict) och Adam Slam (sportigt). Dessutom har färgalternativen gulliga små namn. Typ " I'll be Black", "James Blonde" och (herregud) "The Gayfather!". Förlåt. "Grayfather" ska det vara.
 
Har du hunnit köra den ännu?
- Japp. Det är en helt okej småbil som funkar toppen i stan. Kort hjulbas gör den styrsnabb och lekfull. Men det här är tyvärr ingen Mini Cooper. Motorn på 1,4 liter med 87 hästar som jag kör är på tok för tunn. Framförallt på höga varv. Men det finns mängder av teknisk utrustning. Några idiotiska grejer, andra är briljanta. Återkommer till detta i nästa nummer (nummer 25).
 
Har Opel Adam någon chans mot Mini, Fiat 500, Audi A1? Full analys i nästa nummer (nummer 25) av auto motor & sport.

Fredrik twittrade hela provkörningsdagen - läs twitter här!

Jag väljer heller Opel Adam än Mini Cooper.
160
524