Nissan Leaf blir bättre och billigare

Nu lanserar Nissan en uppdaterad version av eldrivna Leaf, med bättre räckvidd och lägre pris. Men det är osäkert om den kommer till Sverige – och försäljningen går inte alls så bra som väntat.

Nissan Leaf gick en laddad match mot Mitsubishi i-MiEV och en dieseldriven Volkswagen Golf i nummer 8/2012.

Allt fler eldrivna bilar rullar på svenska vägar, men det finns fortfarande inte särskilt många modeller att välja på. En av de mer etablerade elbilarna är Nissan Leaf, som vi testade mot Mitsubishi i-MiEV i nummer 8/2012.

Nu visar Nissan en uppdaterad version av Leaf. Hela bilen har lättats vilket gör att räckvidden är förbättrad från 20 till 23 mil. Dessutom lanseras en ny instegsmodell för att pressa prisnivån. Den blir över 40.000 kronor billigare än den tidigare instegsmodellen, som idag kostar 329.990 kronor i Sverige inklusive den statliga supermiljöbilspremien.

Däremot verkar det inte helt klart om den uppdaterade versionen av Nissan Leaf, som visades under onsdagen i Japan, kommer till Sverige. Företagets svenska pr-chef Alexandra Österplan säger att den japanska versionen av Leaf inte ska lanseras i Europa. Däremot kommer en annan version av Leaf för Europa – men än så länge finns inga tekniska specifikationer för den versionen.

Trots att Nissan Leaf står för över hälften av alla elbilar som säljs i världen är antalet sålda bilar inte i närheten av försäljningsmålet. Koncernchefen för Nissan och Renault, Carlos Ghosn, har sagt att försäljningen av Leaf skulle fördubblas i år jämfört med 2011. Men i själva verket har försäljningen minskat.

"Vår prognos för årets försäljning kommer inte att nås", säger Carlos Ghosn till Bloomberg.

Jag skulle absolut kunna tänka mig att köpa en elbil om den var billigare.
174
37