Hennessey Venom GT får 1.500 hästar

Trimstugan Hennesseys råa skapelse beskrivs som en brittisk sportvagn korsad med amerikansk urkraft. Inför 2013 skrotar man 1.200-hästarsmotorn och skruvar upp effekten till vansinniga 1.500 hästar!

Inför 2013 slänger Hennessey ut den "trötta" 1.200-hästarsmotorn och fräschar även upp designen. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION.

Inför 2013 slänger Hennessey ut den "trötta" 1.200-hästarsmotorn och fräschar även upp designen. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION.

Inför modellåret 2013 får hyperbilen Hennessey Venom GT förändrad design för att ytterliga skilja sig från Lotus Exige, som den baseras på. Den Texas-baserade trimstugan Hennessey har även beslutat att den befintliga modellens 1.200 hästar inte längre räcker till. Inför 2013 får Venom GT nu istället en maxeffekt på svindlande 1.500 hästkrafter!

För att nå de nya effektsiffrorna har man slängt ut den 6,2-literstora V8:an och ersatt den med en ny 7,0-literspjäs, fortfarande med andningshjälp från dubbla turboaggregat. Den faceliftade modellen standardutrustas med en 6-växlad manuell växellåda men ska nu även kunna beställas med en 7-växlad sekventiell låda.

De mest noterbara förändringarna av designen, av illustrationerna att döma, är de hydrauliskt uppfällbara dörrarna, det något förhöjda "bubbel-taket" och att strålkastarna som tidigare var direkt hämtade från Lotus nu är av egen design.

I fråga om prestanda och prislapp har Hennessey inte släppt några officiella uppgifter. Nuvarande modell påstås avverka sprinten 0-100 km/h på 2,2 sekunder och ha en teoretisk toppfart på 440 km/h, mycket tack vare att tjänstevikten endast är cirka 1.220 kg. Om den vikten bibehålls i 2013 års modell av Venom GT får den ett vikt/effekt-förhållande på 0,81 (det vill säga att varje hästkraft endast bär på 0,81 kilo), och prestanda som lär gå utanpå det mesta. Gissningsvis får den nuvarande prislappen på cirka en miljon dollar en "facelift" även den.

Vad tror läsarna, bör Bugatti, Koenigsegg och övriga hyberbilstillverkare bli oroliga nu?

BILDGALLERI:

Med 1.500 hk kommer Venom GT knäcka all konkurrens i hyperbilsklassen – till ett lägre pris dessutom!
65
160