Aston Martin får ny delägare – investerar för framtiden

Produktutveckling kostar massor av pengar och nu har Aston Martin säkrat ett nytt avtal med Investindustrial Group, tidigare ägare till Ducati, som går in som ny delägare. Kanske innebär det också närmare band med Mercedes och AMG för Aston Martin.

Aston Martin One-77 big

Aston Martin One-77 har sålt slut men nu gäller det att hitta på något nytt som lyfter på våra ögonbryn. Nya pengar behövs för investeringar i produktutveckling, vilket Aston Martin är på väg att få. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Hela hösten har varit fylld med rykten om uppköp och idag fredag (7 december) är det slut på osäkerheten: Aston Martin får en ny delägare och kan satsa välbehövliga pengar på produktutveckling.

Den nya delägaren är investmentföretaget Investindustrial Group, med bas i Luxemburg. Investindustrial Group ägde tidigare motorcykeltillverkaren Ducati men sålde i våras till Audi för ett belopp på närmare åtta miljarder kronor. Investindustrial Group tar över 37,5 procent av aktierna i Aston Martin och investerar 150 miljoner pund, 1,7 miljarder kronor, som ett kapitaltillskott.

Aston Martins mål är att investera en halv miljard pund (5,6 miljarder kronor) på produktutveckling och tillskottet från Investindustrial Group är en viktig del av detta. Aston Martin står ensam till skillnad från många andra lyxbilstillverkare som kan sprida sina kostnader på fler modeller. Aston Martins försäljning har dalat och väntas minska med 20 procent under 2012, jämfört med fjolåret.

Enligt uppgifter i brittiska media var indiska Mahindra en spekulant som också ville köpa in sig i Aston Martin, sannolikt med ett högre belopp. Men Investindustrial Group har band till Mercedes och trimstugan AMG, vilket förmodligen sågs som viktigare för Aston Martin. The Investment Dar, med bas i Kuwait, äger sedan fem år 64 procent av Aston Martin och hade nog tänkt sig att sälja hela andelen, som det ryktats om förut, men så blev det alltså inte.

Om det blir något samarbete för Aston Martin med AMG – till exempel kring motorer i framtida modeller – är dock för tidigt att säga. Det nämns inget om samarbete i Aston Martins pressrelease.

 

Rätt steg att ta för Aston Martin!
128
5