SBF tappar SM-rättigheterna

Med dagens dom i Marknadsdomstolen får inte längre Svenska Bilsportförbundet behålla rätten att arrangera SM-tävlingar i olika motorsporter. Den rätten utökas nu till att gälla varje svensk som vill starta och driva ett SM…
Annons

SBF tappar SM-rättigheterna
STCC drivs redan av ett kommersiellt bolag som betalar SBF en summa årligen – men det är alltid en ideell motorklubb som är arrangör av varje tävling. Från och med nu står det alla privatpersoner eller företag fritt att arrangera tävlingar utan inblandning av SBF.

Något förenklat handlar dagens utslag i Marknadsdomstolen om huruvida det ska finnas en stark ideell idrottsrörelse i Sverige, om ett svenskt Mästerskap ska vara just det eller om idrottsverksamheten i stället ska ”konkurrensutsättas” och bedrivas av privata aktörer på en kommersiell marknad.

Med Marknadsdomstolens dom idag har den svenska idrottsrörelsen förlorat kampen mot de kommersiella krafterna. Från och med idag kan vem som helst, eller vilket företag som helst, arrangera och genomföra vilka idrottstävlingar de vill utan att behöva ha sanktion eller godkännade från något svenskt idrottförbund.

I motorsportens värld betyder det att Svenska Bilsportförbundets ensamrätt att organisera, driva och utveckla motorsporten i Sverige nu  inte längre existerar.

Vem som helst har nu rätt att starta en egen SM-serie i rally eller en SM-serie i banracing. Exempelvis STCC AB, bolaget som driver den svenska SM-serien i racing, kan därför imorgon få konkurrens av något annat bolag eller enskild person som vill etablera sitt eget SM i racing.

Marknadsdomstolens utslag betyder att detta gäller inom alla idrotter. Fridrotten har inte ensamrätt till SM-värdigheten, Svenska Ishockeyförbundet får inte lägre vara ensamma om att arrangera en SM i hockey och så vidare.

En solidarisk och demokratisk idrottsrörelse som den svenska med sina specialförbund och Riksidrottsförbundet är numera, enligt Marknadsdomstolen, inte ensam på marknaden. Alla privatpersoner, aktiebolag och kommersiella aktörer ska ha samma rätt som idrottsklubbar och specialförbund att arrangera tävlingar och därmed också kunna säga sig ha SM-värdighet.

Boxningssporten har länge levt på detta vis med olika privata bolag som driver internationella boxningsorganisationer. Vilket också betyder att det finns ett antal organisationer som alla säger sig vara ”det rätta World Boxing Federation” med rätt att utse en världsmästare varje år. På så sätt har boxningssporten sedan en rad år utsett ett dussin världsmästare (i samma klasser) varje år.

 

Fotnot: Riksidrottsförbundet, RF, är den största svenska folkrörelsen som engagerar och organiserar en stor del av den svenska befolkningen samt utgör en viktig del av det svenska samhället. RF bildades 1903 och är sedan 1931 den organisation i Sverige som mottar statsbidrag till idrotten, som sedan fördelas till de olika idrotterna inom RF:s organisation. RF:s verksamhet är av ideell, allmännyttig och icke kommersiell karaktär. De värdegrunder som idrottsrörelsen inom RF vilar på kan sammanfattas med orden ”glädje och gemenskap”, ”demokrati och delaktighet”, ”allas rätt att få vara med” samt ”rent spel”. RF styrs organisatoriskt enligt föreningsdemokratiska principer. Alla medlemmar kan således påverka de beslut och det regelverk som bestäms av RF. I RF ingår samtliga specialförbund (olika idrotter), exempelvis Svenska Bilsportförbundet.

Annons
Annons
Rulla till toppen