Lucka 22 – Miami Vice

Det var världens snyggaste tv-serie och huvudpersonen var en snut som jobbade under täckmantel. Han hade linnekläder, pastellfärgade t-shirts, var alltid barfota i skorna och körde en Ferrari 365 GTS/4 Daytona Spyder. Eller?

Julkalendern

 

Den legendariska tv-serien Miami Vice följer arbetet hos en styrka i Miami-Dades polisdistrikt som jobbar under täckmantel. Speciellt framträdande är James "Sonny" Crockett (Don Johnson) och Ricardo "Rico" Tubbs (Philip Michael Thomas) som får stora befogenheter att framstå som lyxiga lirare med dyra prylar och kläder. Till exempel bor Sonny på en tjusig Endeavour-segelbåt, framför en Wellcraft 38 Scarab KV och har en bil: en Ferrari 365 GTS/4 "Daytona" Spyder.

Fast det var ingen Ferrari. Istället är det en Chevrolet Corvette C3 som byggts om av en herre vid namn Tom McBurnie. Tidigt 1980-tal arbetade han på ett företag som hette Trend Imports där han lackade och customiserade Ferrari-bilar. På uppdrag av ägaren, Al Mardikian, gjorde han avgjutningar för att kunna bygga en replika. Först trodde de att ett Camaro-chassi skulle vara perfekt men insåg snart att Corvettens oberoende hjulupphängning var mycket bättre lämpad. Det tog ett år att få det första exemplaret färdigt och de fyra första byggena gick till Mardikian själv.

Ben (eller Dan, beroende på vem man frågar) Haggerty (som senare arbetade som transportansvarig på Miami Vice) gillade att hänga på Trend Imports och det var han som tipsade producenten Michael Mann att man skulle använda en McBurnie-Daytona. De två bilar som användes i serien var den första och den fjärde som byggdes baserade på Corvette-årsmodeller 1976 och 1981. 

Ferrari gillade verkligen inte att man körde runt i en fejkad Daytona och krävde att produktionen av bilarna skulle upphöra. De fick gehör för sina krav och Ferrari försåg tv-produktionen med två riktiga Ferrari Testarossa istället eftersom det var gyllene publicitet. Till exempel ökade Miami Vice försäljningen av Wellcraft 38 Scarab KV med 21 procent och Wellcraft var så tacksamma att man gav Don Johnson en i present (han ska även ha fått en Testarossa av Ferrari). Crocketts Daytona sprängs därför i bitar i första avsnittet i säsong tre (men dyker upp igen på grund av ett kronologiskt misstag i avsnitt sju, säsong tre).

Detta är den bästa guide jag hittat till Daytona-replikorna som figurerar i Miami Vice.

Miami Vice är bland det bästa som gått på tv!
33
12