En av motorsportens stora är borta

En av svensk motorsports största profiler har lämnat oss. Göran Henriksson var mannen bakom företaget Olsbergs som hjälpte fram många av dagens stjärnor, både inom rally och banracing. Thomas Berggren minns honom väl…

Han tyckte om sina rallybilar, Göran Henriksson. Och pysslade själv om dem ibland i den stora verkstad som finns bredvid Olsbergs fabrik i Eksjö.

Han tävlade själv i sin ungdom, Göran Henriksson. Hans sport var motorcross och han var blixtrande snabb och fick under flera år kämpa mot legendariska förare som världsmästarna Bill Nilsson, Sten "Storken" Lundin och flera andra.

Sin Husqvarna fick Göran så småningom byta ut mot familjeföretaget Olsberg och under 1990-talet träffade jag "Mr Olsbergs" för första gången. Han tog mig på en tur genom fabriken i Eksjö, en imponerande och modern anläggning.

Även om han pratade mycket om sitt företag gled våra samtal alltid över till motorsportens värld. Görans syn på svensk motorsport var positiv, han var ivrig och ville ständigt utveckla sporten och han är sannolikt den företagsledare som mest frikostigt har hjälpt svenska motorsporttalanger framåt.

Naturligtvis fick hans företag uppmärksamhet i media på samma gång. Men Görans hjärta för och hans intresse i motorsporten var betydligt större än de rent affärsmässiga aspekterna på sponsringen.

Thomas Rådström, Daniel Carlsson, Tobias Johansson och Patrik Flodin var några av de rallyförare som Göran Henriksson hjälpte framåt i VM-sammanhang. Utan Henriksson och Olsbergs hade Sverige kanske inte ens varit en VM-nation i det nya seklet.

Efter rallysatsningarna blev det racing med STCC och Volvo-teamet Polestar samt Janne Flash Nilsson, Thed Björk och flera andra förare. Men också här förblev Göran Henriksson en doldis för publiken. Han hjälpte hellre de unga talangerna och höll sig själv i bakgrunden.

En speciell satsning har Göran Henrikssons företag gjort tillsammans med Andreas Eriksson och Ford. Olsbergs MSE heter företaget som idag bygger rallycrossbilar för kunder i hela världen samt driver ett team i X-games i USA.

Och som om detta inte vore nog. Göran Henriksson är också en av Marcus Ericssons sponsorer i GP2-serien och kommer den unge örebroaren till slut att köra Formel 1 är det en ödets ironi att inte Göran Henriksson får vara med och uppleva det.

Motorsportsverige har Göran Henriksson att tacka för så mycket, inte minst hans starka vilja att föra sporten och Sverige framåt, uppåt. Svensk motorsport har tappat en drivande kraft, en inspirationskälla och en hängiven supporter. 

För den svenska racingpubliken blev Olsbergs mest känt som sponsor till såväl Vlvos team i STCC som Janne Flash Nilssons team. Göran Henriksson gillade racing också...

Med fler företagsledare som Göran Henriksson hade Sverige varit en stormakt i F1 och Rally-VM idag
182
0