Audi bjuder på 3D-ljud och oled-teknik

Audi visar upp flera spännande nyheter på teknikmässan CES i Las Vegas. Viktigast är den nya oled-tekniken som ger skarpa färgskärmar och häftiga bakljus.

Oled-tekniken ger fantastiska möjligheter att skräddarsy strålkastardesignen.

Alla som hänger med i teknikbranschen vet att tv-skärmar med oled-teknik är heta bland elektroniktillverkarna. Organic Light-Emitting Diode är ett organiskt material som är otroligt tunt – bara några tusendelar av en millimeter – och gör att skärmarna blir skarpare och färgstarkare.

Audi har planer på att byta ut de nuvarande led-baklamporna till oled-lampor. Det ger bättre ljus, som dessutom kan anpassas för olika väderförhållanden, och lägre energiåtgång. Oled-tekniken hittar också in i interiören, till skärmarna för instrument och infotainmentsystem.

De organiska led-lamporna hittar också in i interiören, i form av skärmar för instrument och infotainment.

Oled-tekniken ger också möjlighet att ljusa upp vissa partier medan andra mörkas ned. På så sätt kan föraren alltid köra på helljus som lyser upp vägkanten, medan mötande bilister inte bländas eftersom den vänstra strålkastaren vinklas ned tillfälligt. Tekniken kallas Audi Matrix Beam och hämtar information från bland annat navigationssystemet och en kamera i fronten.

Än så länge är oled-tekniken dyr, men Audi lovar ändå att det inte dröjer alltför länge innan den finns i märkets nya modeller.

De förarlösa bilarna närmar sig och i det första skedet ska Audi lansera ett system som kan köra bilen helt själv i farter upp till 60 km/h. Dessutom kan systemet parkera bilen helt själv, utan att föraren sitter i bilen. När parkeringsmanövern är avklarad får föraren en bekräftelse till bilnyckeln eller till en app i mobiltelefonen.

Audi fortsätter också samarbetet med Bang & Olufsen med ett nytt 3D-ljudsystem som har 23 högtalare.

Ny teknik är viktigt när jag väljer bil.
307
58