Listan över de bästa – och värsta – motorbyggarna

Honda bygger de mest tillförlitliga och hållbara motorerna, det visar en engelsk undersökning. Volvo tar en hedrande fjärdeplats men i botten på listan hittar vi flera av de tyska premiummärkena – är tyskarna så dåliga på att bygga motorer?

Audi V6 TDI

En Audi-motor av 27 får en skada som kräver reparation, enligt brittiska Warranty Direct. Det ger Audi en bottenplacering bland motortillverkarna. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Att välja en premiumprodukt brukar vara ett säkert sätt att undvika framtida problem. Men en ny undersökning gjord av brittiska försäkringsbolaget Warrenty Direct visar att även de som köpt tyska premiummodeller löper stor risk att drabbas av dyrbara motorskador.

Warrenty Direct har listat 36 biltillverkare och angett hur ofta det skett motorskador som lett till att försäkringsbolaget gått in och täckt reparationen. Allra mest tillförlitlig är Hondas bilar där "felprocenten" är så låg som en på 344 (0,29 procent). Näst bäst är Toyota med 0,58 procent, följd av Mercedes på 0,84 och Volvo på 0,90 procent.

Men vänder vi på listan blir det en besvärande läsning för flera av de tyska premiumtillverkarna. Sämsta biltillverkaren är MG Rover där sannolikheten att man får en motorskada är så hög som en på 13 (7,88 procent). Audi ligger på en föga hedrande andraplats där risken för motorskada är en på 27 (3,71 procent).

Saab ligger på fjärde plats från botten räknat med 2,49 procent, BMW tar sjunde plats med 2,20 procent och Volkswagen ligger på nionde plats med 1,91 procent. Warranty Direct påpekar att även om risken för motorskador är relativt liten blir som regel en motorreparation väldigt dyr för bilägaren om det inte finns försäkring som täcker för skadan. I höstas publicerade Warranty Direct en lista över de mest felfria bilmodellerna – och även de som går sönder oftast. Också den listan hade en majoritet av japanska bilmodeller i topp.

Vad är dina egna erfarenheter? Har de tyska premiumtillverkarna – med Mercedes som undantag – ett allt för högt renommé? Är verkligen de japanska biltillverkarna så duktiga på att bygga tillförlitliga motorer som inte går sönder? Skriv din kommentar i fältet nedan.

Precis min erfarenhet, japanskt i topp och Tyskland i botten när det gäller tillförlitliga motorer.
532
244