Opel-fabriken i Bochum kan stänga redan 2014

Nya uppgifter från Tyskland berättar att General Motors hotar med att lägga ner Opel-fabriken i Bochum redan 2014, inte sommaren 2016 som man tidigare sagt. Beskedet kommer från GM Europes styrelseordförande Steve Girsky som vill sätta press på fackförbunden.

Steve Girsky GM Europe Opel AG

Steve Girsky öppnar förhandlingarna hårt. Är det rätt taktik i Tyskland?

I början på december kom beskedet som många Opel-anställda fruktat: GM lägger ner fabriken i Bochum där Opel Zafira tillverkas. Beskedet var inte helt oväntat då GM:s mångåriga överkapacitet i Europa innebar att en eller två bilfabriker skulle behöva bantas bort.

Uppgifterna som de anställda fick i december berättade att Zafira-produktionen skulle fortsätta till sommaren 2016. Var efterföljaren ska produceras nämndes inte, men sannolikt blir det en gemensam produktionsanläggning för familjebussar som en konsekvens av alliansen mellan GM och PSA (Peugeot/Citroën). En viss komponenttillverkning ska ske även efter 2016 i Bochum och GM:s lager skulle också bli kvar på orten.

Men nya uppgifter från tyska media, bland annat tidningen Die Welt, pekar mot att GM kan ändra nedläggningen av Zafira till slutet av 2014, nästan två år tidigare än vad man gav besked om i december.

Berthold Huber, IG Metall, Germany

Berthold Huber, IG Metall, är måttligt imponerad av Steve Girsky.

Beskedet kommer från GM Europes styrelseordförande Steve Girsky som i ett brev till de fackliga företrädarna förväntar sig konstruktiva lösningar för att åstadkomma en besparingsplan.

Steve Girsky nämner februari som sista tillfälle och om inte de fackliga företrädarna är med på noterna gäller det befintliga trygghetsavtalet, som går ut i slutet på 2014. "Produktionen i Bochum upphör då helt 1 januari 2015," skriver Steve Girsky i brevet.

I en kommentar till den tyska nyhetsbyrån DAPD säger IG Metall-chefen Berthold Huber att han beklagar Steve Girskys förhandlingsteknik "...som jag aldrig sett motstycke till under hela min långa, fackliga karriär" som Huber uttryckte det.

Bra att Steve Girsky sätter hårt mot hårt och pressar fackförbunden!
56
47