Polisen lockar biltjuvar med bete

I Kanada har bilstölderna minskat med hela 73 procent de senaste tio åren. Polisen har börjat placera ut värdesaker i bilar, som sedan spåras med gps.Bilinbrott och bilstölder är ett ständigt problem världen över, och att det är ett ämne som berör även auto motor & sport-läsarna bevisades av vår granskning. Delstaten British Columbia i Kanada har dock valt att gå ett steg längre än den svenska polisen.

Polisen i British Columbia placerar ut "bete" i vissa utvalda bilar, för att locka till sig biltjuvar. Betet kan exempelvis vara mobiltelefoner, bärbara datorer eller alkohol. Direkt när ett inbrott sker i någon av de utvalda bilarna skickas en rapport till den lokala larmstationen. Polisen kan sedan spåra betet i realtid via gps och gripa tjuven.

Försöket att locka till sig biltjuvar med bete introducerades för tio år sedan, eftersom British Columbia då var en av de områden med högst antal bilstölder och bilinbrott i hela Nordamerika. Enligt CBC News har antalet bilbrott minskat med hela 74 procent.

"Tjuvarna vet redan att om de stjälar en "betesbil" så hamnar de i fängelse", säger Gary Shinkaruk på den kanadensiska polisen till CBC News.

En nyhet är att bilarna numera utrustas med filmkameror, förutom gps-enheten som spårar bilarna. På så sätt kan biltjuvarna identifieras lättare. Vi gissar att filmerna på biltjuvarna dessutom kan locka till många visningar på Youtube – här nedan syns ett antal klipp från sajten Baitcar.com som nyhetssajten Vancouver24hours publicerat.

Det råder förstås ingen tvekan om att bilstölder och bilinbrott retar upp även svenska bilägare, men vår lagstiftning förbjuder den här typen av brottsprovokation.

Det här tycker jag låter som en bra idé!
308
7