Lamborghini bygger hyperbil – snabbaste någonsin

Det är nu över 50 år sedan Ferruccio Lamborghini blev så sur på att Enzo Ferrari enbart såg honom som en traktortillverkare att Lamborghini beslöt sig för att starta egen biltillverkning. Sedan starten 1963 har Lamborghini S.p.A haft åtta ägare, inklusive Audi AG, och det har aldrig gått bättre. Nu planerar man för den snabbaste bil som Lamborghini någonsin byggt.

Lamborghini Aventador J

Konceptet Aventador J som presenterades i i Genève förra året.
Klicka för fullstorlek!

På Genèvesalongen i mars kommer Lamborghini att avtäcka sin snabbaste bil någonsin. Eftersom den före detta traktortillverkaren firar att det var 50 år sedan man breddade sitt utbud till att inkludera bilar vill man "chocka och belöna*" med något helt unikt. 

Enligt designern Filippo Prini kommer den nya bilen vara "en stor överraskning" och Maurizio Reggiano, som är chef för forskning och utveckling, säger att bilen kommer att vara redo för gatan, samt att "det kommer att vara en homologerad bil".

Antal tillverkade bilar kommer att vara väldigt begränsat och det rör sig om mellan en och tio stycken. Den nya bilen ska dessutom vara den snabbaste i Lamborhinis historia, ännu snabbare än "Sesto Elemento" som tog kolfibertillverkning till en ny nivå. Sesto Elemento vägde in på endast 999 kilo och uppgavs klara 0–100 km/h-sprinten på 2,5 sekunder.

Maurizio Reggiano berättar att småseriebilar och unika specialbyggen kommer att vara en stor del av framtidsstrategin för Lamborghini. 

"Presenterar vi något så gör vi det för att vi vill producera det eller sälja det", säger Maurizio Reggiano. 

*Det engelska uttrycket är shock and reward, en parafras på Bushadministrationens bombattack på Bagdad 2003 som kallades "shock and awe".

Lamborghini bygger de häftigaste sportbilarna!
145
39