Officiell: McLaren P1 i seriemässigt skick

McLaren P1 premiärvisas på Genèvesalongen och vi kan äntligen visa de officiella bilderna. McLaren avslöjar även prestandasiffrorna, som är mycket imponerande. Priset i Storbritannien för McLaren P1 är närmare nio miljoner kronor, lägg till svensk moms om du vill beställa en av de 375 bilar.

McLaren P1 Geneva 2013

Vad säger svensk bilprovning om den här bakvingen? Och hur hakar man på avgasmuffen när utsläppen ska kontrolleras? Tids nog blir det svar på frågorna och nu kan vi studera de officiella bilderna på den färdiga bilen. Klicka på bilden ovan för att hoppa till bildgalleriet.

För en vecka sedan berättade McLaren att supersportbilen P1 får hybridsystem och 916 hk/900 Nm i toppeffekt. Därmed ligger McLaren P1 på ungefär samma nivå som Ferraris kommande F70 (950 hk) och klart över Porsche 918 Spyder (795 hk). Vilken av bilarna som är snabbast i verkligheten kommer att avgöras i framtidens tester.

Det slutgiltiga, färdiga och seriemässiga skicket på McLaren P1 har vi inte fått se ännu men nu är det slut på hemlighetsmakeriet. Världspremiären för McLaren P1 ska ske i nästa vecka på Genèvesalongen och nu har vi fått de högupplösta, officiella bilderna. Ni hittar bildgalleriet strax här nedanför.

Man får titta väldigt noga för att se skillnaderna på McLaren P1 Concept som visades på Parissalongen i höstas och den serieklara, gula bilen på bilderna. Men luftintagen i hörnen på fronten är modifierade, bilen har gatlegala däck (specialdäck från Pirelli, P Zero Corsa) och nätgallret ovanför diffusorn bak har gjorts lite finare för att minska insynen.

McLaren presenterar också prestandasiffrorna, åtminstone i grova drag. 0– 100 km/h ska ta mindre än 3 sekunder, 0–200 km/h på under 7 sekunder och 0–300 km/h ska klaras av på inte mer än 17 sekunder. Jämfört med gamla legenden McLaren F1 är det fem sekunder bättre i intervallet 0–300 km/h.  Toppfarten är elektroniskt begränsad till 350 km/h. Vikten är relativt låg, med tanke på hybridsystem och batteripaket, och anges till 1.400 kilo (300 kilo mindre än Porsche 918 Spyder). Men Ferrari F70 blir något lättare med en vikt på 1.280 kilo.

Ska vi hitta snabbare bilar får man gå till ytterligheter som Bugatti Veyron Super Sport med 1.200 hk som kör 0–300 km/h på 14,6 sekunder, Koenigsegg Agera R som klarar distansen på 14,53 sekunder samt Hennessey Venom GT som nyligen körde 0–300 km/h på bara 13,63 sekunder.

En av flera tekniska finesser hos McLaren P1 är de aktiva vingarna i form av två små "flaps" vid framhjulen och den jättelika bakvingen som kan höjas/sänkas och vinklas efter behov. Även i relativt måttliga hastigheter sägs McLaren P1 generera 600 kilo i nedåttryck (downforce) vilket är i nivå med många sportvagnar som tävlar på Le Mans. Frontarean är väldigt liten vilken bidrar till lågt luftmotstånd och McLaren hävdar själva att P1:an är bäst på detta område i förhållande till alla andra, jämförbara sportbilar.

Eftersom McLaren P1 klassas som en laddhybrid får den relativt gynnsam mätning av bränsleförbrukningen och McLaren själva säger att CO2-utsläppet ska hamna under 200 g/km. Eldriften räcker för cirka två mils körning om man håller sig till stadstempo runt 50 km/h.

De tidigare bilderna på McLaren P1 hittar du genom att klicka på länken, mer bilder på McLaren P1 finns här och ett smakprov på V8:ans motorljud i McLaren P1 får du också genom att klicka på länken.

McLaren har bestämt sig för att begränsa antalet P1 till 375 stycken, vilket innebär att modellen för alltid blir unik och en sällsynt syn. McLaren F1 tillverkades bara i 106 exemplar och den låga produktionen har inneburit att värdeminskningen uteblivit, tillgången har alltid varit mindre än efterfrågan bland bilsamlarna – något som dessa övertyga McLaren-chefen Ron Dennis om. Antalet bilar är viktigare än själva priset, som i England är satt till 866.000 pund. Just nu ungefär lika mycket i svenska kronor men med en extra nolla på slutet. Produktionen startar i vår och de första leveranserna till kund sker i slutet av året.

Riktigt läckert, McLaren P1 uppfyller alla mina förväntningar på modellen!
254
39