USA-bilarna sämst i ny undersökning

När en amerikansk konsumenttidning rankar världens bästa och sämsta biltillverkare kniper japanerna hela åtta av de tio platserna i toppen. Volvo och Volkswagen kämpar i mitten medan USA-tillverkarna är riktigt usla.

"Lexus modeller är sällan sportiga, men snittbetyget på 79 uppnåddes med hjälp av lyxiga och pålitliga bilar. Just nu rekommenderar vi samtliga av Lexus modeller som vi testat", skriver Consumer Reports.

Senaste numret av Consumer Reports.

Om du vill köpa en bra bil som dessutom har bra pålitlighet ska du välja en Lexus. Det tycker i alla fall amerikanska Consumer Reports, som rankat den japanska tillverkaren som nummer ett i årets Car Brand Report. Den tar hänsyn både till bilens egenskaper (som körglädje och komfort) och pålitlighet.

Just nu rekommenderar Consumer Reports samtliga av Lexus modeller som testats.

"Det är ganska unikt för ett märke vars modeller är fyllda med teknik, som imponerande hybriddrivlinor och komplicerade infotainmentsystem", säger Jake Fisher, chef för biltesterna på Consumer Reports.

Andra biltillverkare som får höga betyg av Consumer Reports är Mazda och Subaru. Åtta av de tio första platserna i undersökningen gick till japanska tillverkare. Bland de europeiska tillverkarna lyckas Audi och Mercedes bäst, på åttonde respektive tionde plats. Volvo får beröm för S60 och XC60, men inte för resten av det åldrande modellprogrammet. Volkswagen har tappat flera placeringar och sämst bland européerna är Mini på plats 20 av 26.

Men värst är läget för USA:s inhemska tillverkare. På grund av det komplicerade mediasystemet CUE har Cadillac tappat flera platser, liksom Ford, eftersom de turboladdade EcoBoost-motorerna inte alltid är så snåla som Ford lovar. Det är en uppfattning som även vi på auto motor & sport delar.

Chryslerkoncernen är undersökningens jumbo. Dodge Durango, Jeep Grand Cherokee och Chrysler 300 klarar sig hyfsat men gamlingen Jeep Wrangler samt den kompakta crossovern Compass drar ned snittbetyget. Consumer Reports rekommenderar färre än hälften av de amerikanska tillverkarnas modeller, och de flesta kommer från GM.

De bästa biltillverkarna gör både bra och pålitliga bilar, och hamnar därför i övre högra hörnet i diagrammet. Källa: Consumer Reports

Jag tycker hög kvalitet och problemfritt ägande är viktigt när jag köper bil.
306
13