BMW 3 GT: Är den värd sitt pris?

Nils Svärd klämmer och känner på BMW:s nya 3-serie GT. Är den snygg, rymlig och vad är egentligen grejen? Dessutom kan vi presentera de svenska priserna.
Annons

BMW 3 GT: Är den värd sitt pris?
BMW 3 GT: Är den värd sitt pris?
Benutrymmet har växt 72 millimeter och är nu närmare 7-serien än 5-serien. Taklinjen ger inte coupévibbar, men väl ett gott huvudutrymme för resliga tonåringar.

BMW lanserar sin nya rymligare 3-serie GranTurismo på Genevesalongen. En 3-serie plus för personer som tycker att en 3-serie är för liten och 5-serien för klumpig. Bilen har växt 20 centimeter på längden och 8 centimeter på höjden.
 
Rent visuellt är det ingen tvekan om att 3-serien käkat anabola och biffat till sig. Man får inga slanka coupévibbar av karossformen. Men den är inte alls lika klumpig som BMW 5 GT – eller Quasimodo som jag kallar den.  BMW säger sig ha strävat efter att ge en så låg bakända som möjligt.
 
Därför har den en aktiv bakvinge som fälls upp vid 110 km/h och försvinner igen under 70 km/h. Vingen minskar lyftkrafterna på 3-serie GT med mer än 60 procent i högre farter. Man kan också fälla upp den manuellt.
 
En annan aerodynamisk detalj är det vi hittar bakom framhjulen. Det är ingen designfeature utan sitter där av en orsak. Det är ett utsläpp för luften i hjulhuset och hjälper till att sänka luftmotståndet. Som tillval kan man få olika färger på ramen för luftutsläppet, vilket ger bilen en extra personlighet.

BMW 3 GT: Är den värd sitt pris?
Insynskyddet är tvådelat – den enda delen följer med luckan upp vid öppning – och kan gömmas under bagagegovlet när man plockar bort det.

Bagagevolymen anges till 520 liter, vilket är 25 liter mer än 3-serie Touring. Baksäteslutningen är justerbar i 15-steg och det kan ge ytterligare 35 VDA-liter till bagaget. Elbaklucka är standard. Baksätet har 40/20/40-delning, men det blir inte plant vid fällning. Anledningen är att bensintanken är under baksätet som gör att man inte kan få sätet lägre. Lutningen blir 11 grader.
 
Bak har inte sitthöjden ökat lika mycket som fram. Men ställbart ryggstöd ger en skön lutning och 72 millimeter längre benutrymme gör att man kan sträcka ut ordentligt. Faktum är att 3-serie GT har bättre benutrymme än 5-serien. Här finns massor av utrymme och även takhöjden är väl tilltagen.
 
BMW 3 GT kommer till Sverige i juni. Priserna börjar på 328.900 kronor för 318d. GT-påslaget är generellt 16.000 mer än för 3-serie Touring, utom för 320d GT som blir 19.000 kronor dyrare. Anledningen är att GT-versionen får en dyrare 320d-version som klarar Euro6-kraven. Redan i juli börjar tillverkningen av xDrive. Den kommer från 320i och 320d samt starkare versioner.
 
Min personliga åsikt är att den här bilmodellen har växt ur sin klass. Jag tror inte att den kan locka över 3-serieintressenter i någon större mängd. Men med bilens stora utrymmen gissar jag snarare att många köpare ser 3-serie GT som ett billigare alternativ till 5-serien. Med BMW:s varumärke och svenskarnas fäbless för mer bagage misstänker jag att vi får vänja oss vid att se många högbyggda 3-serie derivat på de svenska vägarna.

Annons
Annons
Rulla till toppen