Så säker är en krockad Tesla Model S

Se filmen där brandkåren klipper sönder en helt ny Tesla Model S. En guidad tur i hur du bit för bit oskadliggör den amerikanska elbilen.

Om du har en motordriven sax så behöver du ingen bilnyckel för att öppna dörren till Tesla Model S.

Vid en allvarlig bilolycka kan bildelarna knycklas ihop så att de åkande kläms fast. Det är då viktigt att få loss dem innan de förblöder eller en brand utbryter eller något annat oskönt inträffar. Brandmän är utbildade i hur de ska frigöra människor ur bilvrak, men varje bil är unik och en elbil fungerar inte som en konventionell bil.

Eldrivna bilar har, av naturliga skäl, fler kablar och högre spänning än vanliga bränsledrivna bilar. Det kan därför vara vanskligt att klippa lite hur som helst i stålkonstruktionen med en metallsax. Och vid en räddningsaktion gäller det att man vet vad man sysslar med när sekunderna räknas och människoliv står på spel.

Tesla släpper nu en video så att brandmän över hela världen kan ta del av hur man klipper upp en Model S om det skulle behövas. I videon får vi en teoretisk genomgång av hur Model S ska klippas sönder bit för bit, och får sedan följa brandmännens arbete i att göra metallskrot av den nya bilen.
 

Jag tror att en eldriven bil är lika säker som en bensinbil vid en krock.
223
43