Citroën C4 Picasso – helt utan maskering

Efter att Citroën visade upp ”konceptbilen” Technospace på Genèvesalongen verkar det som om man struntar i hemlighetsmakeriet. Här har du Citroën C4 Picasso, helt utan maskering. Nya C4 Picasso lanseras i slutet av året.
Annons

Citroën C4 Picasso – helt utan maskering
Nya Citroën C4 Picasso blir lite tuffare med mera markerade skuldror över hjulhusen och en front där de horisontella linjerna dominerar. Nästan exakt samma som på konceptbilen Technospace, kan vi konstatera i efterhand. Klicka på bilden för att hoppa till bildgalleriet.

Det drar ihop sig till generationsskifte hos Citroën C4 Picasso, som lanserades 2006. Nya C4 Picasso blir ett tekniskt lyft som bygger på nya PSA-plattformen EMP2 (”Efficient Modular Platform 2”), vilket bland annat ger lägre vikt (kanske 140 kilo mindre). Snålaste versionen av Citroën C4 Picasso kommer förmodligen under 100 g/km i CO2-utsläpp.

Designmässigt har vi från spionbilderna gissat att C4 Picasso hamnar någonstans i mitten mellan de futuristiska DS-modellerna och C-modellernas stramare, konservativa stil. Den misstanken bekräftades när Citroën visade upp konceptbilen Technospace inför Genèvesalongen. I efterhand kan vi konstatera att Technospace inte var speciellt mycket ”koncept” utan seriemodellen – nästan rakt av!

Citroën själva verkar dessutom gett upp alla försök till hemlighetsmakeri eftersom testbilarna i norra Sverige numera rullar utan maskering, det visar de senaste spionbilderna. Vår spionfotograf har dessutom fått två skott på inredningen, som i vårt tycke blir typiskt ”C-aktig” med en mera återhållsam design.

Ergonomiskt kan dock Citroën lyckas bra med inredningen i nya C4 Picasso. Vi tycker oss se rejäla knappar på sidorna av den stora pekskärmen i mittkonsollen som utlovats till PSA-koncernens kommande modeller med infotainmentsystem. Huvudinstrumentet har dock flyttat tillbaka till mitten igen, det är förmodligen något som inte alla kommer att gilla.

Spionbilderna visar C4 Picasso men det kommer förstås också en något förlängd, sjusitsig Grand Picasso. Konceptbilen Technospace – som vi nu vet är närmast identisk med nya C4 Picasso – är 443 centimeter lång (- 4 cm) med axelavståndet 278 centimeter (+ 5 cm). Det innebär kortare överhäng och bättre innerutrymme trots att nya C4 Picasso alltså blir något mindre i längd än sin föregångare. I slutet på året vet vi mer, när bilen rullar ut till handlarna, och sannolikt blir det premiär för seriemodellen på Frankfurtsalongen i september.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen