VW återkallar – har du också DSG-problem?

Flera VW-ägare har klagat på strulande DSG-lådor i ett kinesiskt nyhetsprogram – och nu måste Volkswagen återkalla nästan 400.000 bilar. Men än så länge bara i Kina.
Annons
Annons
VW återkallar - har du också DSG-problem?
Testlaget brukar hylla DSG-lådorna i auto motor & sports tester. Men hållbarheten på lång sikt kan bara ägarna bedöma – och de kinesiska kunderna verkar missnöjda.

Under lördagen beslutade Volkswagen att gå ut med en återkallelse på bilar utrustade med DSG i Kina, efter att många ägare rapporterat problem med dubbelkopplingslådan. Det skriver branschtidningen Automotive News China.

Volkswagen utsattes för starka påtryckningar från kinesiska tv-kanalen CCTV, som tidigare i mars sände ett nyhetsprogram där flera VW- och Skoda-förare klagade på att bilen plötsligt kunde börja accelerera eller låta underligt.

En kinesisk myndighet krävde att Volkswagen skulle återkalla DSG-bilarna. Återkallelsen gäller totalt 384.000 bilar, enligt Reuters, och modellerna som omfattas är bland andra Passat, Golf och Touran – men även Audi A3.

Volkswagen och Skoda säljer bilar med både sex- och sjustegade dubbelkopplingslådor i Kina, men det verkar inte aktuellt att återkalla bilar i resten av världen. Även svenska ägare har haft problem med DSG-lådorna.

VW återkallar - har du också DSG-problem?
Heinz-Jakob Neusser är chef för VW-koncernens drivlinor och måste nu återkalla en mängd DSG-bilar i Kina.

Nils Svärd träffade VW-koncernens chef för drivlinor på Genèvesalongen, Heinz-Jakob Neusser. Han hävdar att det är en specifik målgrupp som kan drabbas av DSG-problem.

”Vi har analyserat DSG-problemen och det är främst taxibilar som har haft fel på DSG-lådorna. De kör på ett annat sätt än gemene man – långt och väldigt mycket av och på gas. Vi har därför bytt ut själva ytskiktet på lamellerna i kopplingen som vi tror ska råda bot på problemet. Vi ska nu låta taxibranschen testa DSG-lådor åt oss för att undvika problem i framtiden”, sade han i vår intervju.

Kinesiska bilägare har klagat på VW-koncernens DSG-lådor sedan 2011. Hittills har Volkswagen valt att utöka garantin för drivlinan men nu återkallas istället ett antal modeller.

Annons
Annons
Rulla till toppen