Saab 93 av Jason Castriota – nu stora bilder

Nu har Saabs tidigare chefsdesigner Jason Castriota gett klartecken och vi kan bjuda på stora illustrationer av "Saab 93", nya generationen 9-3. Äntligen kan du se alla detaljer på bilen som skulle bli Saabs nya framtid – kanske kan 9-3 återuppväckas av Saabs nya ägare Nevs?

Saab 9-3 Jason Castriota

Datorbilderna från Jason Castriota Design LCC visar hur långt Saab hade kommit med designarbetet. Men i december 2011 gick Saab Automobile i konkurs och arbetet avstannade. Kanske nya ägarna Nevs kan väcka liv i projektet igen? Klicka på bilden för att hoppa till bildgalleriet med illustrationerna från Jason Castriota Design LLC.

Äntligen, kan vi säga. För de illustrationer som vi fått tillåtelse av Saabs förre chefsdesigner Jason Castriota att publicera fanns alltså först i papperstidningen, nummer 6-2013. Hela artikeln är 7,5 sidor lång med stora bilder och intervju med Jason Castriota, samt flera av de på Saab som jobbade med modellen.

Vi berättar i nummer 6-2013 hela historien om Phoenix-plattformen, tidsnöden, pengabristen och de högtflygande planerna att bygga marknadens kanske bästa mellanklassare. Med halvkombilucka, dessutom, som en äkta Saab.

Men förutom tidningsartikeln kan vi nu alltså dessutom publicera bilderna i högupplöst version här på sajten. För de av er som oturligt nog missade tidningen kan vi verkligen rekommendera ett köp på vår sajt, i digital form.

Jason Castriota ansvarade för designen av nya Saab 9-3, som skulle baseras på den helt egna, "GM-befriade" Phoenix-plattformen. I början på februari 2013 läckte de första bilderna ut på den modell som Saab Automobile utvecklade. Bilderna på nätet var små och inte speciellt rättvisande, berättade Jason Castriota för oss då:

"Självklart är det tråkigt att bilderna har läckt ut utan min vetskap, speciellt när det är dåliga bilder. Men samtidigt är det kul att se responsen på designen. Min design har en stark karaktär. En del tycker om det. Andra tycker inte alls om det. Men alla har en åsikt. Det gillar jag", sa Jason Castriota till auto motor & sport.

Saab 9-3 93 Jason Castriota 2013

Saabs förre chefsdesigner Jason Castriota har gett oss klartecken att publicera datorbilderna på Saab 93, nästa generation Saab 9-3 på Phoenix-plattformen. Tyvärr blev bilen inte färdig innan Saab Automobile gick i konkurs.

"Designarbetet var fortfarande under utveckling och den slutliga produkten skiljer sig från vad ni nu kan se. Jag jobbade på 9-3 hela vägen fram till slutet av 2011. Men konceptmässigt stämmer bilderna överens med slutprodukten. Det var detta designspår vi jobbade med – en femdörrars halvkombi."

I intervjun i auto motor & sport 6-2013 berättade Jason Castriota att designarbetet med Saab 93 fokuserade på lågt luftmotstånd:

"Cd-värdet är låga 0,26, och den siffran gäller en riktig bil på gatan – inte bara en bantad vintunnelbil," sa Jason Castriota. "Aero-versionen har samma Cd-värde, trots mer downforce. Fast det bästa är att den även har väldigt god högfartsstabilitet. En hal bil kräver att luften snabbt passerar front och framhjul. Sedan gäller det att hålla luften nära karossen innan den släpper snyggt vid bakdelen."

Den slutgiltiga versionen av nästa generation Saab 9-3, som sannolikt skulle fått namnet "Saab 93" kan ni nu se i bildgalleriet nedan. Plattformen Phoenix utvecklades av Saab, under ledning av Mats Fägerhag. Han gick senare vidare till Volvo PV, för ett liknade jobb.

Som vi alla vet lämnade Saab Automobile in sin konkursansökan i december 2011. Arbetet med Phoenix-plattformen avstannade. Men till sommaren 2012 fick Saab Automobile nya ägare i form av elbilskonsortiet Nevs, "National Electric Vehicle Sweden". Under sommaren/hösten 2013 väntas Nevs dra igång serieproduktionen igen av "gamla" Saab 9-3 i uppdaterad form och senare kommer elbilsversion av 9-3. På några års sikt ska man även färdigställa Phoenix-plattformen men om designen blir samma som den Jason Castriota utvecklade under 2011 vet vi inte.

Vi kan lämna frågan vidare till er läsare: bör Nevs se till att Jason Castriotas vision blir verklighet?

Saab 93 blir bara snyggare och snyggare, ju mer jag tittar. Nevs, ni måste bygga den här bilen!
1265
166