Tvätta bilen hemma – böta 10 000 kronor

Jönköpings kommun tar till hårdhandskarna för att få stopp på otillåten biltvätt. Den som tvättar sin bil hemma riskerar böter på upp till 10.000 kronor.

biltvätt böta 10000 kronor Jönköping

Personen på bilden är inte riktigt straffmyndig ännu men indraget lördagsgodis vore kanske på sin plats, om vi får tolka Jönköpings ordningsstadga lite fritt.

Att tvätta bilen hemma är inte tillåtet i många kommuner. Anledningen är ganska logisk, men okänd för många biltvättare. Vägsmuts och eventuellt avfettningsmedel rinner längs marken och hamnar i dagvattenbrunnen, såvida man inte tvättar på en gräsmatta. Vattnet rinner sedan vidare utan att passera något reningsverk och hamnar i insjöar, vattendrag eller havet.

För de kommuner som hämtar sitt dricksvatten från insjöar blir all typ av föroreningar ett problem. Historiskt har det varit andra utsläppskällor som varit större problem, som industrier och fritidshus, men dessa har numera hårda krav på sig att inte släppa ut avloppsvatten.

Jönköpings kommun hämtar sitt dricksvatten från Vättern och för att uppmärksamma förbudet för biltvätt hemma påminner man nu bilägarna om konsekvenserna: upp till 10.000 kronor i böter.

"Alltför många tvättar bilen på gatan i dag, förmodligen för att många inte vet att det inte är tillåtet," säger Peter Prima, miljöinspektör vid Jönköpings kommun, till TV 4 Jönköping.

Bästa stället att tvätta är på en spolplatta med oljeavskiljare, som till exempel finns hos bensinmackar. De som tvättar sin bil för hand ska dock tänka på att använda antingen alkaliska rengöringsmedel och/eller kallavfettning. De mycket effektiva mikroemulsionerna (som blandar de två medlen) går inte att använda på en plats med spolplatta eftersom man då förstör oljeavskiljningen. Det är av den anledningen som mikroavfettningen inte säljs vid mackarna.

I boxen till höger hittar du några artiklar om bilvård, bland annat test av avfettningsmedel och "tolvstegsmetoden" för att få ett bra resultat vid bilvaxningen.

Helt rätt. I brist på skampåle och spöstraff måste kommunen bötfälla detta ofog.
319
1018