VW Golf blir ”WCOTY” – Årets Bil i hela världen

Fullt pott! På annat sätt går det inte att beskriva VW Golfs andra, stora utmärkelse i år. Först vann Golf "Årets Bil 2013" i Europa och idag utnämndes Volkswagens storsäljare till "World Car of the Year 2013 – det vill säga den globala utmärkelsen. Men hur gick det för Volvo V60 Plug-in som hade chans på "Årets miljöbil"?

VW Groups chefsdesigner Walter de Silva ”WCOTY” Europas ”Årets Bil”

VW Groups chefsdesigner Walter de Silva har all anledning att vara stolt. Titeln "WCOTY" är tillsammans med Europas "Årets Bil" de finaste utmärkelserna en bilmodell kan få.

Vi antar att det pågår väldigt blöta fester i både New York och Wolfsburg just nu. Påskhelgen har inletts på bästa sätt för Volkswagen då storsäljaren – själva ryggraden i företaget – Golf återigen har vunnit.

Som ni alla minns vann VW Golf titeln "Årets Bil 2013" i Europa och idag står det klart att även den globala juryn utnämnde Volkswagen Golf VII till "World Car of the Year 2013". Det är den titeln som brukar förkortas "WCOTY". Det är för övrigt andra gången som Golf vinner den här titeln, förra generationen Golf VI vann WCOTY 2009.

Tyvärr gick det inte lika lyckosamt för Sveriges stolthet, Volvo. V60 Plug-in Hybrid låg bra till för att vinna titeln "Årets miljöbil" ("World Green Car Award") men den utmärkelsen gick till Tesla Model S. Även Volvo V40 fanns med bland de sju ursprungliga finalisterna till WCOTY, men där vann alltså Golf i slutomgången.

"World Performance Car Award", det vill säga Årets Sportbil, gick till Porsche Boxster/Cayman och Årets Design – "World Car Design" – gick till Jaguar F-Type. Juryn består av 66 internationella motorjournalister från 23 länder.

Vad säger ni läsare? Var det rättvisa vinnare eller borde resultatet ha sett annorlunda ut i år? Fältet för kommentarer står till ert förfogande.

Välförtjänt! VW Golf är världens bästa, nya bil i år – så enkelt är det.
206
262