Så stark blir Porsches nya boxerfyra

Porsche planerar en helt ny, fyrcylindrig boxermotor med turbo. Den hamnar först i Cayman och Boxster – och senare kanske i 911. Men den nya boxerfyran är inte klar förrän 2016, tidigast.
Annons

Så stark blir Porsches nya boxerfyra
Porsche Cayman blir tillsammans med Boxster först ut med den nya turbomotorn.
Så stark blir Porsches nya boxerfyra
Porsches lillebror till Cayenne, som får heta Macan, får också fyrcylindrig motor i basmodellen. Men den hämtas från VW Group.

Bland Porsches numera nedlagda modeller finns flera med fyrcylindriga motorer, exempelvis 356, 914, 924, 944 och 968. Även 911:ans såldes som instegsmodell med boxerfyra, fast då med modellnamnt 912. Nu kan det vara dags för fyrcylindrigt igen, om uppgifterna från entusiastsidan Flat6news stämmer.

Det ryktas om att Porsche utvecklar en fyrcylindrig boxermotor med direktinsprutning och turbo. I princip handlar det om samma 3,8-liters boxersexa som Porsche använder redan nu, men där två cylindrar tagits bort. Cylindervolymen hamnar då på 2,5 liter (samma volym som den första boxersexan i Boxster hade vid lanseringen 1996).

Effekten blir omkring 350 hästkrafter, enligt Fast6news, och vridmomentet drygt 490 Nm. Först ska den nya turbomotorn ersätta de nuvarande boxersexorna i Cayman och Boxster, men senare kan den också ersätta boxersexan i 911 Carrera. Förutom mer vridmoment innebär två cylindrar färre förmodligen också en viss viktminskning, vilket gynnar prestanda.

Uppdatering: Enligt uppgifter från en anonym talesperson hos Porsche, som uttalar sig för brittiska Autocar, är det ingen hemilghet att man tittar på en fyrcylindrig boxer. Men arbetet är i sin linda och tidigast 2016 är det läge att gå ut offentligt och berätta något om den nya boxerfyran. Innan dess blir det dock fyrcylindrigt igen hos Porsche, men då när nya mellansuven Macan presenteras. Den motorn har sina rötter hos VW Group men sägs vara ”Porsche-unik”.

Annons
Annons
Rulla till toppen