GM pumpar in 35 miljarder i Opel

General Motors har inga planer på att dumpa förlusttyngda Opel. Istället pumpar jättekoncernen in 35 nya miljarder i Opel och utvecklar 23 nya modeller.

Det har ryktats om att GM ska göra sig av med Opel, men nu lanseras åtgärdspaketet Drive 2020 där GM satsar 35 miljarder kronor på att vända förlust till vinst. Stephen Girsky, styrelseordförande i Opel, Dan Akerson, vd för GM och Karl-Thomas Neumann, vd för Opel.

De senaste åren har General Motors rensat ordentligt i innehavet. Förutom Saab har flera andra märken försvunnit. Det har spekulerats i att GM också ska göra sig av med Opel, som gått med förlust länge, men det stämmer inte.

"Opel är nyckeln till vår framgång och har fullt stöd av sitt moderbolag", säger Dan Akerson, vd för General Motors i ett pressmeddelande.

Fram till 2016 ska GM investera motsvarande 35 miljarder kronor i Opel. Pengarna ska gå till att utveckla nya modeller. Just nu lanserar Opel och brittiska Vauxhall nya citybilen Adam, cabrioleten Cascada och suven Mokka. De kommande tre åren ska företeaget lansera 23 nya eller uppdaterade modeller samt 13 nya drivlinor.

"Styrelsen är här för att visa vår solidaritet och vårt stöd. Opel har varit en del av GM sedan 1929 och är idag, mer än någonsin, en avgörande faktor för hela företagets innovationskraft. Vårt samarbete är starkare än någonsin", säger Steve Girsky, styrelseordförande i Opel.

Sedan 1999 har Opel förlorat 120 mljarder kronor, enligt Automotive News. Det nya åtgärdspaketet kallas Drive 2022 och går ut på att Opel ska visa vinst omkring 2015. För att lyckas måste Opel genomgå flera stora sparåtgärder. Bland annat stängs fabriken i tyska Bochum där Zafira har tillverkats och 2.000 personer sägs upp.

Jag tror Opel har goda chanser att gå med vinst 2015.
182
658