GM och Ford utvecklar gemensamt nya automatlådor

De på ytan bittra konkurrenterna General Motors och Ford har flera gånger samarbetat och nu är det dags igen. Tillsammans ska de utveckla två nya automatlådor, en niostegad och en tiostegad. Varför? För att man då får två toppmoderna lådor för priset av en.


General Motors och Ford slåss om samma kunder och det är en kamp som förs globalt. Men under ytan är de två kombattanterna inte alls oförsonliga och om man tjänar på det kan man gärna dansa armkrok, så länge ingen upptäcker det.

Och transmissioner är just ett sådant område som ingen (normal) bilköpare funderar speciellt mycket över, så länge de bara får funktion och kvalité till rätt pris. Ni som kan er historik vet att Ford och GM samarbetat flera gånger förut, även när det gäller transmissioner. Senast det begav sig var för drygt tio år sedan då Ford, GM, dåvarande DaimlerChrysler och även BMW gemensamt inledde utvecklingen av en sexstegad automatlåda med hybriddrift för större bilmodeller. Ett liknande projekt mellan Ford och GM startade 2008 och resulterade i sexstegade automatlådor.

Dagens avtal mellan Ford och General Motors deklarerar att de två biljättarna tillsammans ska utveckla två transmissioner: en niostegad automatlåda för mellanstora (framhjulsdrivna) modeller och en tiostegad automatlåda för större och bakhjulsdrivna bilar. Vardera företaget blir "chef" över en av automatlådorna men hur fördelningen ser ut vill inte GM eller Ford berätta.

Utvecklingstiden för en transmission är normalt tre–fyra år men med den senaste tekniken kan det gå snabbare. Ford är den som främst behöver de nya lådorna då man räknar med att övergången från nuvarande sexstegade automater till niostegat kan ge en bränslereducering med cirka fem procent. GM har redan inlett arbetet med en egen, åttastegad automat men det dröjer två år till innan man är klar med den. Chrysler har därmed ett försprång och deras nioväxlade modeller (från ZF) är på väg ut på marknaden (se videon ovan).

Genom att använda sina respektive ingenjörer till två parallella projekt och fördela kostnaderna gör båda företagen en besparing. Ford och GM får två nya, moderna automatlådor till priset av en.

 

ZF nine speed transmission

Den niostegade automatlådan från ZF är på väg ut till bland annat Chryslers modeller. GM och Ford måste alltså skynda sig, men kan bli först på marknaden med en automatlåda som har tio växlar. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Bra med samarbeten, det tjänar kunderna på!
172
11