BMW startar kinesiskt elbilsmärke

Kina har en välutvecklad marknad för elbilar och nu vill BMW ha en del av den kakan. Därför skapas nu ett nytt märke kallat Zinoro – elbilar för kineser, av kineser.
Annons

BMW startar kinesiskt elbilsmärke
BMW:s nya i-koncept: BMW i8 och i3. Klicka för fullstorlek!

Elbilsmarknaden i Kina växer så det knakar där allt fler myndigheter kör helt eldrivet. BMW vill så klart vara med och tjäna pengar på detta och låter sin kinesiska partner Brilliance äga det nya varumärket Zinoro som avslöjades i förra veckan, uppger den kinesiska tidningen People’s Daily.

Friedrich Eichiner, en av BMW:s styrelsemedlemmar, säger att bilen är ”speciellt tillverkad för Kina av Kina”

Bilen som får premiär på Guangzhou auto show i november ska vara 100 procent elektrisk. Redan första kvartalet 2014 ska de kunna börja säljas uppger Zinoro. Bilarna ska byggas i samma fabrik som redan bygger BMW 3-serie, 5-serie och X1 i staden Shenyang.

Olaf Kastner, vd för den joint venture som finns mellan BMW och Brilliance Auto, berättar för People’s Daily att Zinoro ska ha en separat distributionskanal och att batterierna kommer från Kina. Han avslöjade också att den första bilen att produceras blir något som liknar en suv. 

Eichiner sade även att Zinoro-bilarna inte kommer att vara ”lika dynamiska som BMW:s bilar”, och att det finns en möjlighet att de kommer att exporteras till länder utanför Kina.

Annons
Annons
Rulla till toppen