Ford stäms av ägare till hybrider

Allt fler blir upprörda av tillverkarnas glädjesiffror för bränsleförbrukning. Nu har köpare av Fords hybridmodeller gått till domstol för att få tillbaka bensinpengar som de anser sig blivit lurade på.

Ford C-Max Hybrid

Ford C-Max Hybrid. Klicka för fullstorlek!

I Philadelphia har en samling ägare till Fords modeller Fusion Hybrid och C-Max Hybrid valt att stämma Ford för att bilarna drar mer soppa än Ford uppgett, rapporterar Autonews. Ford uppger att bilarna ska dra 47 miles per gallon (cirka 5,0 l/100 km) men ägarna hävdar att bilarna drar betydligt mer än så, enligt en stämningsansökan som kom in till distriktsdomstolen i Philadelphia i tisdags. 

Ford C-Max Hybrid i genomskärning. Klicka för fullstorlek!

Ford C-Max Hybrid i genomskärning. Klicka för fullstorlek!

Bilarnas ägare tycker att Ford har bedrivit falsk marknadsföring när de påstår att deras bilar överträffar konkurrenterna. Ams har skrivit en stor serie om bränslebluffen och hur bränslesiffrorna optimeras för tester, att gapet blir större för varje år som går och hur bilarna har blivit dumsnåla

Ford Fusion är en av de bäst säljande bilmodellerna i USA och konkurrerar främst med Honda Accord och Toyota Camry. Fords hybridversion marknadsförs med att den har många egenskaper som en premiumbil som, till exempel, Mercedes C 350, fast med hälften så låg bränsleförbrukning och ett pris som är 120.000 kronor lägre. 

Ford kontrar med att bränsleförbrukningssiffrorna är helt i enlighet med gällande protokoll och procedurer, säger en talesperson för Ford. Redan i december berättade Ford att de förde samtal med EPA (Environmental Protection Agency) om hur förbrukningstesterna för hybridmodeller ser ut eftersom siffrorna man får fram skiljer sig mer åt jämfört med konventionella modeller. 

I tester som Consumer Reports har gjort visar det sig att Fusion Hybrid och C-Max Hybrid drog mellan 17–21 procent mer än Ford uppgett.

Källa: Autonews

Det är rätt att stämma Ford, det måste bli ändring på bluffsiffrorna!
147
24