Vårfin bil – med 15 enkla steg

Solen värmer äntligen Sverige och förmodligen har du en bil som är i stort behov av lite extra kärlek. I auto motor & sport nummer 10 får du bilvårdstipsen som snabbt och enkelt tvättar bort vintersmutsen. Vi kallar det "15-stegs metoden"!

”15-stegs metoden” senaste numret auto motor & sport 10-2013

Så här ser första uppslaget ut till vår artikel "15-stegs metoden". Steg för steg visar vi hur du får tillbaka lystern i bilen. Prenumeranter kan läsa artikeln i vår digitala utgåva, nummer 10-2013 finns i kiosken fram till 16 maj.

Många av oss har några extra lediga dagar och vårsolen har värmt upp i stort sett hela landet. En av de få nackdelarna med vårsolen är att den också obarmhärtigt avslöjar hur vintersmutsen satt sina spår på bilen.

”15-stegs metoden” senaste numret auto motor & sport 10-2013

Det är i nummer 10-2013 som du hittar bilvårdsartikeln. Finns i tidningskiosken fram till 16 maj. Prenumeranter kan läsa artikeln digital, när som helst, via datorn.

Men innan du suckar över allt arbete vill vi tipsa om "15-stegs metoden" som vi publicerar i senaste numret av auto motor & sport, 10-2013.

På fyra sidor har vi samlat bilvårdstips som gör att du snabbt och enkelt får tillbaka lystern på bilen. Vi berättar hur du gör rent, polerar, vaxar, tvättar rutor med effektiva arbetsmoment och rätt hjälpmedel.

Det finns en del fallgropar som man ska undvika vid biltvätt och rekonditionering, även dessa visar vi. Grundtipset är till exempel att alltid använda bilvårdsmedel, istället för att ta någon flaska eller svamp som står i städskrubben. Många rengöringsmedel innehåller för starka kemikalier som i värsta fall kan skada billack eller andra detaljer.

På tal om farliga medel så vill vi förtydliga en liten detalj i artikeln "15-stegs metoden". Bilen på bilderna är en Porsche 911 med de klassiska Fuchs-fälgarna. Äldre aluminiumfälgar har ingen klarlack som skyddar och då måste man vara extra försiktig.

Även det svartlackerade centrumet är känsligt för starka fälgrengöringsmedel och det kan bli fula fläckar. Därför bör man först testa med ett vanligt, alkaliskt avfettningsmedel (eller kallavfettning) och i möjligast mån undvika fälgrengöring. Undvik också direkt solljus, då kan rengöringsmedel torka och ge fläckar.

Slutligen vill vi påminna om att garageuppfarten eller villagatan inte alltid är lämplig för biltvätt. Många kommuner har förbjudit biltvätt där det saknas oljeavskiljare, eftersom smuts och kemikalier går orenade via dagvattensystemet rakt ut i sjöar och vattendrag. Jönköpings kommun har till exempel tvättförbud och de som bryter mot reglerna kan få böta 10.000 kronor om de tvättar bilen hemma.

Min bil behöver också lite kärlek, nu ska det tvättas och vaxas!
70
7