Porsche räds inte LaFerrari och McLaren P1

När alla siffror kring LaFerrari och McLaren P1 nu är officiella står Porsche med byxorna runt anklarna. Skulle man kunna tro. Här ger Porsche svar på tal till belackarna som tror att 918 Spyder väger för mycket och är undermotoriserad.

Porsche vet att de med 918 Spyder kan konkurrera med McLaren P1 och LaFerrari, trots högre vikt och färre hästkrafter. Klicka för fullstorlek!

Porsche vet att de med 918 Spyder kan konkurrera med McLaren P1 och LaFerrari, trots högre vikt och färre hästkrafter. Klicka för fullstorlek!

Den brittiska motortidningen Car har intervjuat Porsches produktchef James Eastwood om kommande Porsche 918 Spyders siffror. Är den tillräckligt potent?

Med hänvisning till de 900 + hästkrafter som både McLaren och LaFerrari uppvisar får Eastwood frågan om Porsche 918 Spyder inte är undermotoriserad och lite överviktig. Svaret är att det ligger i tekniken som finns i 918 Spyder: tack vare vridmomentsfördelning och en oberoende framhjulsdrift kan man hålla en högre ingångshastighet i kurvor. Fyrhjulsstyrningen gör dessutom sitt för att ytterligare öka kurvhastigheterna. 

Eastwood berättade för Car att fyrhjulsstyrningen är så effektiv att över ett racingvarv kan den jämföras med 50 extra hästar eller en viktminskning med 100 kg.

Vidare sade Eastwood att 50 procent av kunderna har valt Weissach-paketet till sin 918 Spyder och att man inte räknar med några svårigheter att sälja slut alla de 918 exemplar som ska tillverkas. 

Ännu finns det inga slutgiltiga prestandasiffror på Porsche 918 Spyder men Eastwood sade att tiden på 7.14 runt Nürburgrings nordslinga sattes av en ingenjör och inte av en racingförare. Man förväntar sig alltså att en bil med färdig drivline- och aerodynamiksetup ska kunna putsa de siffrorna. 0–100 km/h ska gå på 2,8 sekunder, enligt Porsche. 

Även om nya Porsche GT3 lånar fyrhjulsstyrningen från 918 Spyder så kommer den senare inte använda sig av samma driftingfiness där man kan frikoppla genom att hålla in båda växelpaddlarna samtidigt. Eastwood sade till Car att han tror inte att kunderna som köper 918 Spyder är intresserade av att köra på det viset.

Och visste du förresten att Porsche 918 Spyder under vissa betingelser är framhjulsdriven? Första provkörningen av Porsche 918 Spyder som gjordes av våra engelska kollegor på Autocar (klicka på länken för att läsa mer) avslöjade Porsches första framhjulsdrivna modell, liksom mycket annat. Jo, 918 är snabb - ohyggligt snabb!

Porsche 918 Spyder Nürburgring

KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Jag tror 918 Spyder klår både McLaren P1 och LaFerrari!
269
158