Provkörd: Renault Twizy

Vi har provkört Renaults lilla elbilssatsning Twizy på hemmaplan. Hur funkar Twizy i trafiken, blir man blöt när det regnar och är det egentligen en bil – eller en moped?

Ams utsände har zero emission-kul!

Håll i hatten, vi på ams kör en motorcykel! Fast då borde man kanske säga håll i hjälmen? Men inte med den här Renaulten, Twizy är nämligen en eldriven fyrhjulig motorcykel med karosseri. Vad som gäller då är bältestvång men ingen hjälm. Du får även ta med en passagerare på avsedd plats. Denna passagerarplats är bakom förarplatsen där du gränslar förarstolen. Enligt Renault ska 95 procent av den kvinnliga och 75 procent av den manliga befolkningen få plats här. Förarplatsen i Twizy har fyrpunktsbälte och passagerarplatsen vanligt trepunktsbälte.

Jag provåkte bakom testchef Mikael Johnsson en sväng och måste säga att det känns rätt tryggt där bak, även om han körde som om han hade ett eget kärnkraftverk. Men helst av allt vill man ju köra själv, och detta är verkligen ett nöje i Twizy. Frånvaron av styr- och bromsservo i kombination med att hjulen är de yttersta punkterna i vardera hörnen ger en oöverträffad körkänsla. Batteriet är placerat nederst vilket ger en mycket låg tyngdpunkt hos Twizy och den styva fjädringen levererar utomordentlig väghållning. Provocerar du Twizy så understyr den lite lätt och ger inga tendenser till att kasta ut baken. Elmotorn är inte särskilt kraftfull, men kraften är omedelbar och växellös vilket i stor utsträckning inbjuder till så kallad aktiv körning. Du vill busköra med Twizy, hela tiden, med andra ord.

Twizy har skivbromsar runt om och bakhjulsdrift. Men det krävs löst underlag för att få till någon form utav powerslide. Twizy toppar drygt 80 km/h och funkar utmärkt att köra med på större vägar, men det är i staden den briljerar. Luckor som man annars bara trånar efter blir till möjligheter där Twizy tar sig igenom som en snorunge i en liftkö.

Att köra Twizy är hur enkelt som helst. Bara att vrida om nyckeln som i en vanlig bil och välja mellan D, R, eller N på växelknapparna. Vindrutan har torkare och uppvärmning för att undvika imma. För den som inte vill glida runt ljudlöst finns det ett vred för att starta ett elektroniskt ljud som ska uppmärksamma fotgängare och annat som kan vara i vägen.

Räckvidden är teoretiskt 10 mil, det vill säga ca 6-8 mil vid normal körning. Det finns ingen värme i Twizy, vare sig i kupén eller i sätet så det gäller att klä sig efter vädret. Vid provkörningen så regnade det till och från ganska friskt men det är inga som helst problem att anlända sin destination med torra kläder. Om din passagerare också vill vara torrskodd så rekommenderas tillvalet dörrar för 5 300 kronor. Dessa dörrar öppnas ungefär som på en Murciélago. Annan ball utrustning är panoramaglastak, aluminiumfälgar, ljudanläggning med bluetooth och specialväskor.

Renault Twizy med basutrustning kostar 69.000 kronor, eller 75.000 för en lite tjusigare variant där bland annat dörrar ingår. Vad som inte ingår är batteriet i Twizy, vilket du hyr till en kostnad på mellan 500 till 1.000 kronor per månad beroende på hur mycket du kör. Ett lysande koncept där du som köpare inte behöver bekymra dig om batteriet och dess livslängd eller restvärde.

Renault erbjuder redan finansieringslösningar med garanterat restvärde på Twizy. Då ingår även en assistansservice där en bärgare kommer och plockar upp dig om något skulle inträffa. Även om det är ett självförvållat som att du råkat köra slut på batteriet.

Full laddning kostar åtta kronor med dagens elpris och tar 3,5 timmar i ett vanligt vägguttag. Renault Twizy finns i två versioner; den "riktiga" som vi har kört och som får köras på vanligt b-körkort, toppar drygt 80 km/h. Och en EU-mopedbilsvariant av Twizy som får gå i max 45 km/h. Den senare har längre räckvidd beroende på sin lägre elförbrukning och får köras på mopedkörkort. Enligt Renault behöver Twizy-mopeden inte någon stor reflextriangel baktill, utan ser likadan ut som den snabbare Twizyn.

Redan i dag har Renault sålt 40 stycken Twizy i Sverige, mestadels 80 km/h-versionen. Man räknar med att ta in och sälja cirka 300 Twizy i år. Servicen är enkel, kostar mellan 500 till 1.000 kronor och behöver göras en gång per år. Skatten landar på 180 kronor och förmånsvärdet på runt tusenlappen.

Den totala månadskostnaden för ett företag för Twizy-innehavet beräknas bli cirka 2.000 kronor. Garantin är två år för fordonet och tre år för motor och drivlina.

Så vad väntar du på? Det går inte att ha roligare på fyra hjul i trafiken än med en Twizy.

Twizy är asball, ge mig en nu tack!
564
51