Aston Martin firar 100 år med CC100 Speedster

I år är det 100-årskalas hos Aston Martin och det firar man en taklös konceptbil: ”CC100 Speedster Concept”. Men bilen är inte ritad på designavdelningens blöta firmafest – bara på skoj – utan här finns många spår till det vi kan förvänta oss på framtida modeller från Aston Martin.
Annons

 

Ingen har väl undgått det faktum att Aston Martin firar 100-årsjubileum i år. 100-åringen firas på många sätt och Aston Martin uppmärksammar sitt jubileum med en specialbil: ”Aston Martin CC100 Speedster Concept”.

De som kan sin motorhistoria vet att Aston Martin vann Le Mans-loppet 1959 med sin undersköna DBR1 (se bilderna i galleriet nedan). Och visst är Aston Martin CC100 Speedster Concept en hyllning till denna klassiska sportvagn.

Konceptbilen visades för övrigt upp när 24-timmarsloppet på Nürburgring skulle starta, körd av vd:n Ulrich Bez, och den gick i formation med DBR1 – rattad av ingen mindre än Stirling Moss.

Den bärande kolfiberkarossen på Aston Martin CC100 Speedster Concept är limmad mot VH-plattformen, som är gjord i aluminium, samma teknik som på One-77 och Vanquish. En mycket stark konstruktion som egentligen bara har en nackdel – priset.

Aston Martin CC100 Speedster Concept är bara 4,5 meter lång, strax över två meter bred och med sin låga och taklösa profil ger den ett mycket kraftfullt intryck.

Enligt chefen för exteriör design, Miles Nurnberger, kan vi förvänta oss att karossvecken och luftutsläppet längs sidan på bilen är något som kan dyka upp på framtida Aston-modeller. Även ”insatsen” (lackerad i gult) inuti grillen är en detalj som kan användas på de sportiga modellerna.

Under kolfiberskalet hittar vi en 6,0-liters V12-motor med okänd toppeffekt, men 0-100 km/h ska klaras av på lite mer än fyra sekunder. Transmissionen är en robotväxlad, sekventiell manuell låda med sex växlar.

Annons
Annons
Rulla till toppen