Saab-chefer misstänkta för ekonomisk brottslighet

UPPDATERAD! Enligt P4 Väst på Sveriges Radio är tre tidigare chefer från Saab Automobile misstänkta för ekonomisk brottslighet. Personerna är anhållna, men förnekar brott. De tre är före detta vd Jan Åke Jonsson, chefsjurist Kristina Geers och finanschefen Karl Lindström. Brottsutredningen kan omfatta fler personer.

saab

En av de tre personer som misstänks för ekonomisk brottslighet är Saab Automobiles tidigare vd och koncernchef Jan-Åke Jonsson.

Uppgifterna om misstankarna kommer från radioprogrammet P4 Väst, Sveriges Radio. Enligt P4 Väst är tre personer från Saab Automobiles tidigare ledning misstänkta för "grovt försvårande av skattekontroll" under perioden 2010-2011. Två personer blev anhållna först, men senare anhölls även den tredje personen. Samtliga förnekar brott enligt chefsåklagare Olof Sahlgren.

Kristina Geers Saab Automobile

Kristina Geers blev anhållen under måndagen, misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Enligt chefsåklagare Olof Sahlgren är de tre på sannolika skäl misstänkta – den högre graden av misstanke.

Två personer kommer från Göteborg och en greps i Lund. Enligt Ekobrottsmyndigheten ska en av de misstänkta vara Saabs före detta chefsjurist Kristina Geers. Olof Sahlgren säger i sin framställan att "Kristina Geers är misstänkt för grovt försvårande av skattekontroll i Trollhättan under åren 2010-2011."

"Hon är fullständigt oförstående. Jag är själv närmast chockad över hur de har hanterat detta. Det hade räckt att de ringt och beställt tid så hade vi kommit och suttit ned i samtal", säger Bengt-Erik Sik, som är Kristina Geers försvarsadvokat, till TT.

Enligt uppgifter som lämnats till DI.se är de två andra anhållna Saab Automobiles tidigare vd Jan Åke Jonsson och finanschefen Karl Lindström. Fler personer kan omfattas av misstankar om brott, längre fram i utredningen, till exempel kan förre Saab-ägaren Victor Muller bli indragen.

Flera personer i Saabs Automobiles tidigare ledning arbetar idag för företagets nya ägare, Nevs. Men ingen av de tre som misstänks för brotten är anställda av Nevs.

De straff som kan vara aktuella för grovt försvårande av skattekontroll går från minimistraffet sex månaders fängelse upp till fyra år. Mer information följer om de brottsmisstänkta från Saabs tidigare ledning, bland annat från P4 Väst.

Jag blir inte förvånad om misstankarna visar sig vara riktiga.
222
195