Kristina Geers berättar om skräckdygnet i arresten

Saab Automobiles tidigare chefsjurist Kristina Geers berättar nu om chocken när hon i måndags blev anhållen av polisen och anklagad för ekonomisk brottslighet. Intervjun går att lyssna på hos Sveriges Radio.

Kristina Geers Saab Automobile

Kristina Geers berättar med egna ord.

Kristina Geers, tidigare chefsjurist hos Saab Automobile, blev anhållen av chefsåklagare Olof Sahlgren i måndags (21 maj). Ekobrottsmyndigheten misstänkte "grovt försvårande av skattekontroll" och Kristina Geers blev bortförd av två civilklädda poliser.

En omskakande upplevelse som Kristina Geers nu kan beskriva med egna ord, i en radiointervju:

"En situation jag aldrig trodde skulle kunna hända i ett svenskt rättssamhälle," berättar Kristina Geers. "Proportionerna står inte i förhållande till varandra. Jag har hela tiden varit väldigt öppen med att berätta för alla, trodde det var ett vanligt förhör. Men poliserna berättade att jag måste ha en backup-plan för att hämta mina barn på dagis, då förstod jag att det var något annat."

Misstankarna gällde ett tiotal fakturor för konsultarvoden som borde ha bokförts som lön istället, vilket skulle vara gjort så för att undanhålla skatt.

"Gärningen, som de hävdar, är att jag som före detta styrelsemedlem är ytterst ansvarig för bokföringen och att den förts på ett korrekt sätt," berättar Kristina Geers. "Fakturorna kan inte bokas på något annat sätt eftersom det står att arvodet är för konsulter, det vore fel att boka det som lön. Det är inte avtalet som man ifrågasätter, utan själva bokningen."

Chefsåklagaren motiverade frihetsberövandet med att de tre tidigare cheferna på Saab annars skulle kunnat "prata ihop sig". Något som Kristina Geers påpekar är helt onödigt då de tre haft mer än två år på sig att prata, om de nu haft för avsikt att dölja något.

Intervjun med Kristina Geers går att lyssna på hos Sveriges Radio, P4 Skaraborg, genom att klicka på länken.

Som jag trodde, Ekobrottsmyndigheten tog i för hårt.
326
84