Är McLaren P1 snabbast runt Nürburgring?

Det påstås att McLaren testat nya supersportbilen P1 runt Nürburgring och kört på 6:33,26. I så fall det absolut snabbaste varvet en gatlegal bil kört – med bred marginal. Kan det verkligen vara sant?

McLaren P1 2013

Den här bilden dök upp på Autohome.com.cn men försvann, för att sedan bli återfunnen igen. Enligt McLaren användes den vid en presentation i Kina, men är ingen officiell varvtid. Foto/källa: Jalopnik.com

Varje bilmodell som är kapabel att klara ett varv runt "det gröna helvetet" – Nürburgring – under åtta minuter är värd respekt. All världens prestandamodeller sorteras sedan upp som ett pärlband med olika varvtider på sju minuter och ett visst antal sekunder. Nissan har till exempel oförtröttligt fintrimmat sin GT-R och anger nu varvtiden till 7:18,6 för den senaste versionen.

Sedan uppstår ju alltid frågan vad som egentligen är att betrakta som "gatbil". Att komma ner på varvtider runt Nürburgring på under sju minuter kräver något som är mer racebil än gatbil, som till exempel Pagani Zonda R som körts på 6:47 av Mark Basseng.

I skuggan av detta är förstås en varvtid för en gatlegal bil på 6:33,26 något fullständigt makalöst snabbt. Ryktet uppstod under torsdagen och spred sig sedan snabbt på nätet. "McLaren P1 har kört 6:33 på Ringen" hette det men några officiella kommentarer eller bevis fanns inte.

Men under natten har våra kära kollegor på Jalopnik.com (klicka för att läsa mer) nystat i ryktet och dels hittat "bildbeviset" (se upptill) och även fått en kommentar från McLaren. Det visar sig att bilden var en illustration vid en McLaren P1 presentation i Kina, för potentiella kunder. Någon officiell varvtid för McLaren P1 var det inte frågan om och den interna målsättningen hos McLarens ingenjörer har varit att komma under sju minuter runt Nürburgring med P1, men mer precisa än så har man inte varit.

Vi kan alltså utgå från att McLaren P1 är väldigt snabb på Nürburgring, men exakt hur snabb är något som vi får vänta på.

 

Källa: Jalopnik.com

 

Jag tror att McLaren P1 är kapabel till en varvtid under sju minuter.
302
87