Video: Peugeot 208 T16 Pikes Peak tränar i Frankrike

Pikes Peak är nog den värsta backe du kan åka uppför, men Mont Ventoux i södra Frankrike kommer in som god tvåa. Se filmen där Peugeot 208 T16 tränar inför Pikes Peak och missa inte slutet – då kommer det en rolig överraskning.

 

De som någon gång följt cykeltävlingen Tour de France känner väl till berget Mont Ventoux. Med sin höjd på 1.909 meter är berget en rejäl utmaning som får mjölksyran att spruta ur öronen.

Mont Ventoux bjuder bjuder på en vidunderlig utsikt över Provence men även en vältränad atlet som Sebastien Loeb erkänner att han helst sitter bakom en ratt – istället för ett cykelstyre – när han ska uppför berget.

Men till och med Mont Ventoux bleknar i jämförelse med Pikes Peak, Colorado i USA, som reser sig 4.300 meter över havet. Här ska Peugeot upprepa succén från 1988 när Ari Vatanen vann backtävlingen, men som vi vet blir konkurrensen tuff i år.

Bästa förberedelsen för "Peugeot 208 T16 Pikes Peak" är förstås att träna och Mont Ventoux har fått tjäna som testbana för Peugeot och Sebastien Loeb. Faktum är att Mont Ventoux var platsen för några av bilismens första backtävlingar, redan innan man började tävla uppför Pikes Peak.

Sebastien Loeb berättar att han nu vant sig vid effekten på 875 hk i den lätta Peugeot 208 T16 Pikes Peak. Utmaningen ligger nu i att vänja sig vid backtävlingarnas dramatik och de ödesdigra konsekvenserna om man skulle missa en inbromsning.

Tillsammans med Michelin har man justerat styrningen som Sebastien Loeb fortfarande upplevde som väl nervös, men testerna uppför Mont Ventoux har gett värdefulla data för teamet runt Peugeot 208 T16 Pikes Peak.

De första testerna uppför Pikes Peak startar 8–16 juni och själva tävlingen pågår mellan 24–30 juni. Missa inte slutet på filmen, då dyker det upp en gammal bekant från Pikes Peak...

Grym film, jag ser verkligen fram emot Pikes Peak - det blir spännande!
155
8