Volvos sexhjuliga XC60 – byggd för film

För att ta snygga filmsekvenser behövs en bil som flyter på moln – eller har sex hjul. Leif Tufvesson på Caresto i Ängelholm byggde specialbilen till Volvo och nu har vi fått nya bilder av Leif.
Annons

Volvos sexhjuliga XC60 – byggd för film
Så här ser filmbilen ut ”in action”, så att säga. Det är en mängd saker som ska få plats och filmaren kan väljer flera olika höjder för kameran. Det finns fler högupplösta foton i bildgalleriet, klicka på bilden ovan för att hoppa dit.

Bra medåkningsbilder är en hel vetenskap. Att ha exakt rätt fjädring och däcktryck i förhållande till vikten är avgörande för att slippa vibrationer, svängningar och ”hopp”. Dessutom behöver filmaren en lättjobbad och framför allt säker plattform.

En hel vetenskap, som sagt, och den utmaningen antog bilbyggaren Leif Tufvesson på företaget Caresto i Ängelholm. Uppdragsgivaren var ingen mindre än Volvo Cars i Göteborg och de må vara bra på massproduktion, men enstaka specialbilar är sådant som kräver annorlunda byggmetoder.

Som de flesta nog vet har Leif Tufvesson byggt en stor mängd bilar med Volvotema genom åren. Många av dessa har varit så kallade ”Hot Rods” med få komponenter och sparsmakad design där inspirationen hämtats från både de amerikanska förebilderna och Volvos speciella karaktär.

Men den sexhjuliga Volvo XC60 ni ser på de här bilderna är ett rent arbetsfordon där funktion går före form. Men det hindrar ju inte att Leif Tufvesson gjort en massa snygga detaljer ändå.

Som ni ser på bilderna i galleriet nedan är det en flexibel arbetsplats som Caresto skapat där kameror, bärarmar och stativ kan kombineras på flera sätt. Överallt finns det små lastöglor som kan användas som fästpunkter eller för att binda rep. Även den mattsvarta lacken har ett syfte – att inte skapa några reflexer som syns i lacken på den bil som filmas.

Sex hjul ger en jämnare gång, tillsammans med längre axelavstånd, liksom förmågan att bära mera last. Tittar man riktigt noga på detaljerna så finns det många eluttag och vi gissar att det någonstans sitter en rejäl omformare/konverter kopplad till en stor generator.

Volvos filmbil användes bland annat för att göra reklamfilmerna till ansiktslyfta XC60 och nymixade musikvideon ”Leave the world behind” av Swedish House Mafia.

Annons
Annons
Rulla till toppen