Officiell: Nya BMW 4-serie coupé

UPPDATERAD MED 144 BILDER! Den har varit på gång länge och det har knorrats en del om namnbytet på M3, men nu är den här. Här är allt du vill, och inte vill veta om nya BMW 4-serie!

Flera tekniska nyheter får premiär i nya BMW 4-serie. Klicka för fullstorlek!

Flera tekniska nyheter får premiär i nya BMW 4-serie. Klicka för fullstorlek!

BMW inleder en ny era med 4-serien som inte bara skiljer sig åt i design och antal dörrar mot 3-serien, utan även vad det gäller en hel del teknik. BMW 4-serie är noterbart bredare, både i kaross och spårvidd, än utgående BMW 3-serie coupé. Nytt för BMW 4-serie är de, så kallade, Air Breathers-ventilation på baksidan av de främre hjulhusen som tillkommit för att minska luftmotståndet.  

BMW 4-serie Air Breather

BMW 4-series nya Air Breather. Klicka för fullstorlek!

Det finns fyra olika utrustniningspaket som återspeglas både interiört och exterieriört på nya BMW 4-serie: Sport Line, Modern Line, Luxury Line och M Sport. 

På det redan väldigt väl avstämda chassit som bygger på BMW 3-serie har BMW:s ingenjörer bland annat uppdaterat styrningen och chassits respons och direkthet samt arbetat mycket med lättviktskonstruktion.

BMW 4-serie har ett längre axelavstånd på2.810 mm (+ 50 mm), bredare spårvidd 1.545 mm fram och 1.594 bak (+ 45/80 mm) och sitter också tio millimeter lägre än den 3-serie coupé som den ersätter. Den lägre fjädringen gör att bilens tyngdpunkt nu befinner sig på under 500 millimeters höjd över marken. En av de lägsta siffrorna i BMW:s modellflora och enligt BMW, således också en av de sportigaste bilar som de producerat. 

Direkt från lanseringen finns det en sexcylindrig motor och två fyrcylindriga motorer att välja mellan: Bensinarna 435i Coupé och 428i Coupé samt dieselversionen 420d Coupé. Som vanligt är det BMW:s TwinPower turboteknik som hjälper till att öka hästkrafter och vridmoment. Dock har effektsiffrorna inte förändrats. Växlar gör man antingen med en sexväxlad manuell låda eller en åttaväxlad sportautomat. De två bensinmotormodellerna kan specas med x-Drive. 

BMW 4-serie Air Breather

Det mest drastiska är sifferbytet. Man känner igen den, om man säger så. Klicka för fullstorlek!

Förutom välkända snålkörningsknep som start/stopp, bromskraftsåtervinning, växlingsindikator och EcoPro-läge finns nu även ett seglingsläge man man har valt automatlådan. Det finns även en proaktiv körassistent som är ny för BMW 4-serie.  

Nya BMW 4-serie lanserar en ny typ av BMW ConnectedDrive med bland annat en ny generations navigationssystem med bättre grafik, 3D-element och en head-up display i färg. Säkerheten börjar ta sig hos BMW och nu finns det också en Driving Assistant Plus som varnar föraren vid en potentiell kollision med fotgängare. I övrigt finns det gott om teknikgodis som en full-led helljusassistent, en uppmärksamhetsassistent (Attentiveness Assistant), den senaste aktiva farthållaren med stop & go-funktion. På infotainmentsidan berättar BMW att man nu erbjuder ett "extremt effektiv" gränssnitt för smarta telefoner och andra blåtandsfunktioner som man nu också kan få med röstigenkänning. Tydligen har iDrive-vredet fått en pekplatta à la Audi. 

Ännu finns det inga officiella priser från BMW men vi återkommer så snart vi vet! Vill man grotta ned sig i precis allt som BMW:s pressrelease innehåller kan man klicka här för att läsa den! OBS, den är på engelska.

Klicka här för att komma till bildalbumet!

Klart jag vill ha en BMW 4-serie!
441
77