Tyskland stoppade EU:s CO2-mål 95 g/km

Trots att allt såg ut att vara klart blir det inget EU-beslut om nytt CO2-mål för 2020. Tyskland förhalade beslutsprocessen i torsdags och nu får EU-politikerna vänta till i höst med de nya reglerna för bilarnas koldioxidutsläpp.
Annons

Tyskland stoppade EU:s CO2-mål 95 g/km
Tyskland vill att elbilarna räknas som fyra bilar när de nya CO2-reglerna införs 2020. En hög andel elbilar kan då hjälpa de ”vanliga” bilarna att sänka sin snittförbrukning.

Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken, heter det, och i det här fallet blev alla lurade. I mitten på veckan såg det ut som om ordförandelandet Irland i sista stund lyckats presentera en godtagbar EU-kompromiss för bilarnas CO2-utsläpp 2020.

I paketet ingick en ny, lägre nivå för högsta genomsnittliga CO2-utsläpp på 95 g/km för de bilmärken som säljs inom EU. Den globala, nya mätnormen WLTP ingick också i paketet (infört senast 2017).

Men Tyskland satte sig på tvären och menade att den tyska bilindustrin missgynnas av förslagen, då man i huvudsak säljer relativt stora bilmodeller som har svårt att komma ner till 95 g/km i koldioxidutsläpp. Tyskland ville också införa mera gynnsamma ”super-krediter” som gör att de elbilar som säljs hjälper upp snittnivån för bilmodeller med förbränningsmotor.

Om vi ska lita på alla de anonyma källor som citerats har bråket om nytt CO2-mål förts på absolut högsta, politisk nivå – men bakom stängda dörrar.

Igår torsdag kom beslutet att bordlägga frågan. Det som såg ut att vara klappat och klart är alltså återigen en öppen fråga som förhandlas vidare och beslutas i höst, då Litauen tagit över ordförandeskapet. Efter halvårsskiftet har Kroatien tillkommit som EU:s 28:e medlem och det spekuleras redan i att Tyskland därmed har en ny bundsförvant som tillsammans med Tjeckien och Slovakien kan bilda en blockerande minoritet.

Ska vi avsluta med ännu ett talessätt blir det att ingenting är klart förrän allting är klart. Fortsättning följer i höst, när EU-politikerna är tillbaka efter sommarledigheten.

Annons
Annons
Rulla till toppen