Pikes Peak kan börja – berget är redo

Idag söndag 09:30 lokal tid drar backtävlingen uppför Pikes Peak igång på allvar. 20 kilometer, 156 kurvor och en allt syrefattigare luft på höjderna över 4.000 meter. Kanske blir det en eldriven racebil som är snabbast upp i år?


The Pikes Peak International Hill Climb är den näst äldsta av alla motortävlingar i USA – startade 1916 – och går uppför det 4.301 meter höga berget utanför Colorado Springs, i delstaten Colorado. Backtävlingen är unik på många sätt och precis som klassikern 24-timmars på Le Mans får du bara en chans, en gång om året.

Idag söndag 30 juni startar tävlingen Pikes Peak International Hill Climb på allvar. Veckan som gått har bestått av de sista besiktningarna och flera "förkval" där man delat upp backen i flera sektioner. Både bilar och motorcyklar deltar och söndagen race inleds med mc-förarna.

För att jämna ut förhållanden mellan de olika fordonen finns en mängd klasser. Mest extrem i denna backtävling är "Time Attack" där i princip allt är tillåtet men bilarna måste uppfylla vissa säkerhetskrav.

Snabbaste tiden sattes förra året av Rhys Millen i Time Attack som körde sin Hyundai Genesis Coupé på 9:46 med måttliga snittfarten 122,8 km/h, vilket säger en del om både stigningen och syrebristen längst upp som gör att motorerna tappar effekt.

De unika förhållandena gör att elbilarna – klass "Electric" – blivit allt mera framgångsrika uppför Pikes Peak. Fumio Nutahara körde på 10:15,4 med sin Toyota TMG EVP002 förra året. Se videon längst upp som berättar mer om elbilarna.

Det kan bli en elbil som är snabbast uppför berget i år, men kvaltiderna i veckan pekar mot att de får det tufft mot Sébastien Loeb i sin "Peugeot 205 T16 Pikes Peak". Loeb har varit snabbast och dessutom väldigt jämn, "Mr Cool" från WRC-cirkusen känner vi väl igen och den som kan tygla sin rädsla inför stupen har mycket att vinna i Klippiga Bergen.

Varje förare får bara ett försök uppför backen. Väderprognosen ser rätt ostadig ut och det kan vara en avgörande faktor där tur/otur med regn kan ändra om resultatlistan helt jämfört med kvaltiderna.

Sébastien Loeb och hans kolleger i värstingklassen Unlimited startar backtävlingen cirka 9:30, lokal tid, vilket med åtta timmars tidsskillnad blir runt 17:30 här i Europa. Det finns en mängd sätt att följa backtävlingen Pikes Peak och man kan börja med att besöka Pikes Peak Facebook och hoppa vidare till de olika länkar som erbjuds. Den officiella sajten för Pikes Peak innehåller givetvis också mycket information och länkar.

Tillverkaren av energidrycken Red Bull sponsrar flera team som tävlar uppför Pikes Peak och de följs av Red Bull TV (klicka för att hoppa dit).  Använder man sin favoritsökmotor med olika kombinationer som innehåller "Pikes Peak" så finns det ännu mera att hämta.

Jag tänker bänka mig framför datorskärmen på söndagkväll för att följa racet!
22
24