Åk med Sébastien Loeb och Peugeot 208 T16 uppför Pikes Peak

Nu vankas det högtidsstund framför datorn! Skruva upp ljudet på max och följ Sébastien Loeb och hans vilda Peugeot 208 T16 uppför Pikes Peak till 4.301 meters höjd. OBS! Hjärtsvaga personer bör undvika den här filmen.

 

Glöm Fritt Fall, Balder, berg- och dalbanor och annat trams. Här är det Pikes Peak, full attack, inga skyddsräcken och flera hundra meter djupa stup. Inget för fegisar, med andra ord och det är knappt så att vi törs titta på datorskärmen när Sébastien Loeb krossar rekordet uppför Pikes Peak.

Av någon underlig anledning har inte denna "onboard movie" från backtävlingen dykt upp hos Peugeot Sports officiella YouTube-kanal ännu, men den har blivit publicerad av privatpersoner.

Filmen visar hela färden uppför Pikes Peak, från start till mål vid 4.301 meters höjd. Filmen blandar flera kameror inifrån bilen med exteriöra kameror som sitter både lågt och högt på Peugeots specialbyggda 208 T16 Pikes Peak. Det ger en hisnande fartkänsla som speciellt över trädgränsen övergår till en ryggmärgsreflex i högerfoten att lätta på gasen när kurvorna till synes försvinner upp i himlen.

Det finns en kamera som sitter snett upp till höger, "över axeln" på Sébastien Loeb, riktad framåt. Där ser man tydligt instrumentpanelen som visar vilken växel som ligger i och hur fort det går. Många kurvor passeras på ettans växel, vilket säger en del om hur tajt det är.

I filmrutan nedtill hittar ni en "Behind the scenes" där Peugeots team andas ut efter att Sébastien Loeb gått i mål, längst upp på Pikes Peak i söndags. Teamet bekräftar då att bilens logguppgifter visar att Loeb kört max uppför Pikes Peak och i praktiken kommit under den teoretiska rekordtiden på 8:15 som man i bästa fall kunde hoppas på vid denna extrema backtävling.

Det kunde dock ha gått riktigt illa med Loebs körning, som vi kan se i den första videon nedtill. Några åskådare missbedömer totalt hur snabb Loebs Peugeoet 208 T16 Pikes Peak är och springer över vägen - bara sekunden innan Loeb vrålar förbi!

Som de flesta vet vid det här laget blev nya rekordtiden för Peugeot 208 T16 Pikes Peak 8:13,878. En fantastisk tid som fullständigt pulvriserar fjolårets rekord med mer än en och en halv minut. Och då ska man ha i minne att även fjolårets backtävling kördes på asfalt hela vägen upp. 2011 var sista året som Pikes Peak bestod av både asfalt och grus, något som förstås drog ner tiderna.

Håret reste sig rakt upp på armarna. Huh! Men desto mer imponerande av Loeb.
222
5