”Volvo XC40 ligger fem år framåt i tiden”

Den skalbara SPA-plattformen är grunden i nya Volvo XC90, men även nästa XC60 bygger på samma komponenter. Däremot saknar Volvo en mindre plattform för XC40, en crossover som skulle kunna bli en storsäljare.
Annons

”Volvo XC40 ligger fem år framåt i tiden”
Autcars illustratör tror att en framtida Volvo XC40 kan se ut ungefär så här. En ”lillebror” till XC60 behövs, men den kan dröja fem år. Illustration: Autocar.

Det har väl inte undgått någon att ”små-suvar” som VW Tiguan, Audi Q3, Range Rover Evoque, BMW X1, Honda CR-V, med flera skapat ett snabbväxande segment där alla biltillverkare vill vara med.

På många marknader är XC60 den modell som toppar Volvos försäljningsstatistik och nästa år ska man få draghjälp av den helt nya generationen XC90. Men Volvo skulle också behöva en mindre crossovermodell, en XC40 för de som inte tycker att V40 Cross Country är tillräckligt mycket suv.

Volvos egenutvecklade SPA-plattform (”Scalable Platform Architecture”) bildar grunden i nya XC90 och nästa generation XC60.

Men plattformen är för stor för mindre modeller som XC40 och därför får Volvo utveckla en mindre variant, ett arbete som sker på Volvos FoU-center i Lindholmen Science Park i Göteborg under ledning av Mats Fägerhag (klicka på länken för att läsa mer).

Våra engelska kollegorAutocar har fått information som bekräftar att en XC40 är efterlängtad av Volvo och skulle kunna bli en försäljningsmässig succé. Men arbetet med den nya plattformen tar tid och därför kan vi inte förvänta oss en XC40 förrän om fem år, alltså kring 2018.

Enligt Autocar är den stora SPA-plattformen uppdelad i fem sektioner där fyra delar kan sträckas ut men den femte är fixerad. Precis som med VW Groups MQB-plattform är det området från framaxeln fram till torpedväggen och A-stolpen som inte kan ändras, där sitter de ”viktiga” komponenterna som ska kunna massproduceras för att passa alla modellvarianter.

Stämmer uppgifterna som Autocar fått från sina källor inom Volvo kan SPA-plattformen ha mekanisk fyrhjulsdrift, men även hybriddrift med hjälp av en elektriskt driven bakaxel. Enbart fyrcylindriga motorer är aktuellt för SPA-plattformen.

 

Källa: Autocar

Annons
Annons
Rulla till toppen