Lista: Populäraste filmbilarna

Är du filmfantast vet du förmodligen vilken som är världens vanligaste filmbil. Men på topplistan finns också flera överraskningar – och visste du att den främsta bilfilmen inte är "Gone in 60 Seconds"?
Annons

Lista: Populäraste filmbilarna
Den sista Ford Crown Victorian rullade av bandet i St. Thomas, Ontario 2011, men det tar ett tag innan någon annan modell tar över förstaplatsen som världens vanligaste filmbil.
Lista: Populäraste filmbilarna
Thunderbolt innehåller fler bilar än Gone in 60 Seconds, enligt IMCDB.

Som tur är för oss bilentusiaster finns sajten IMCDB, eller Internet Movie Car Database, där vi kan gå in och kika vad det var för bil som flög förbi i filmen igår kväll. Totalt finns över 30.000 filmer och tv-serier att söka bland.

IMCDB innehåller också en rolig statistiksida där vi kan se att den absolut vanligaste filmbilen är Ford Crown Victoria, som förekommer 4.768 gånger. Kanske inte så konstigt eftersom bilen finns i både polis- och taxiutförande.

Efter ”Crown Vic” följer Ford Mustang, Chevrolet Impala, Ford Econoline, Volkswagen Golf och Toyota Corolla, medan Mercedes S-klass hamnar på åttonde plats. Ford är den totalt sett den vanligaste tillverkaren med 65.742 förekomster. Volvo hamnar på 13:e plats med 10.796 förekomster.

När det gäller filmer med flest antal bilar brukar Gone in 60 Seconds från 1974 nämnas som ”vinnare”. Enligt IMCDB innehåller den 63 bilar, men det finns en film som är värre: Thunderbolt från 1995, där Jackie Chan spelar sportbilsmekaniker som måste utmana en streetracer. Thunderbolt innehåller 65 bilar enligt IMCDB.

Om vi istället räknar med ”bakgrundsbilar” (bilar som inte har en framträdande roll i filmen) vinner däremot Gone in 60 Seconds enkelt, med 246 bilar. Bullitt hamnar på andra plats med 194 bilar.

Läs också: Sista Ford Crown Victoria tillverkad

Annons
Annons
Rulla till toppen