Polisens nya bilar rullar 30.000 mil

När Saab gick i konkurs tvingades polisen välja andra bilar. Nu rullar både Mercedes och Volkswagen i polisens vagnpark. "Vi kan inte ha en hur pluttig bil som helst", säger en polis till Aftonbladet.

När Saab inte längre kan leverera bilar får polisen vända sig till andra tillverkare för att komplettera Volvobilarna. Foto: Marcus Bergfeldt/Creative Commons/Flickr

Nu är det inte längre bara Volvo och Saab som blir polisbilar. Även Mercedes, Opel, BMW och Ford är med i upphandlingarna.

"Vi kan inte ha en hur pluttig bil som helst. Den ska kunna erbjuda plats för en person som inte vill åka med", säger Peter Frisell, sektionschef för operativa avdelningen i Stockholm till Aftonbladet.

Innan en ny polisbil tas i bruk testas den hårt för att avslöja eventuella brister. En polisbil som går i treskift kan sedan rulla 30.000 mil innan den tas ur bruk.

Men alla är inte nöjda med att polisen kör andra bilar än Volvo.

"Rent egoistiskt var det bättre förr. Vi driver en verkstad och då kunde vi beställa bilar som verkstadspersonalen var utbildad på. Det blir problematiskt för oss om det först beställs ett antal Mercedes, sen BMW och sen Volvo. Det blir dyrt med verkstäder och mekaniker. Men det är inget vi kan komma runt. Vi får acceptera att regelverket är sådant", säger Anders Axén, chef för fordonssektionen på polisen i Västra Götaland till Aftonbladet.

De nya polisbilarna diskuteras på vårt systerforum Zatzy och hos Svensk Utryckningsfordonsförening finns en lista över vilka polisbilar som används just nu.

Jag tycker det är bra att polisen kör andra bilar än Volvo.
387
760