McLaren P13 testas för fullt

McLaren testar just nu tekniken till kommande P13. En bil som ska lira i en något lägre prisklass än den McLaren annars huserar i. Testprototypen är maskerad som en 12C Spider och far just nu runt Nürburgrings nordslinga.

Kan en McLaren kombinera användarvänlighet med sportighet som en Porsche?

Först trodde spionfotograferna att de hade plockat en facelift på en ny McLaren 12C Spider som skulle komma att visas upp på Frankfurts bilmässa. Men efter det att McLarens presschef gjort uttalandet om att de inte ska deltaga vid Frankfurt-mässan tittade fotograferna igen och fann att det faktiskt är en tidig testmula för den kommande P13. En instegsvariant för superbilstillverkaren som ska konkurrera i en prisklass med Porsche 911 och Audi R8.

McLaren P13 ska vara en lite mer vardagsvänlig bil i supersportsegmentet, med ett hyggligt bagageutrymme och tillräckligt med kupéplats. Som kraftkälla förväntas McLaren använda den 3,8-liters V8 som sitter i 12C, men troligtvis utan turbos och med en lägre trimningsgrad. En effektsiffra som nämnts är runt 450 hästkrafter. Designen på den färdiga bilen ska tydligen också ha tydliga drag av McLaren P1.

När Auto Express besökte McLaren lyckades de också få fram informationen om att den kommande modellen kommer att ha mittmotor och kolfibercell för ultimat vikt och balans. Den nya mindre P13 kommer enligt spekulationerna också att sporta den sjuväxlade Graziano-dubbelkopplingsväxellådan som sitter i 12C.

Eftersom så mycket teknik lånas av storebror kan det mesta testköras redan i 12C-karossen. Första officiella uppvisningen kommer troligtvis att äga rum på Geneves bilmässa under våren 2015.

McLaren P13 kan nog ge Porsche 911 en rejäl match!
118
12