Hemlig kod knäckt – Porsche i farozonen

Tre krypteringsexperter har knäckt en hemlig kod som kan låsa upp bilar från bland annat Porsche, Audi och Bentley. Nu kan de förbjudas från att publicera koden.

Porsche är en av de tillverkare som använder algoritmen Megamos Crypto. Nu har den knäckts av en dataforskare i England.

Flavio Garcia kan förbjudas att publicera koderna.

När nya bilar får mer och mer elektronik ökar också risken för systemintrång. Många biltillverkare använder en algoritm som heter Megamos Crypto för att kryptera signalen som skickas mellan bilen och nyckeln.

Nu har krypteringsexperten och datavetaren Flavio Garcia, som undervisar vid University of Birmingham, tillsammans med två kollegor lyckats knäcka algoritmen, och de tänkte publicera lösningen i en studie. Det innebär att bilar från Porsche, Audi, Lamborghini och Bentley kan vara i farozonen för kriminella och hackare.

Volkswagenkoncernen har försökt få Flavio Garcia och hans kollegor att publicera studien utan koderna, eftersom "ett sofistikerat kriminellt gäng med rätt verktyg annars kan bryta sig in i, och stjäla, en bil". Forskarna hävdar istället att bilägarna "har rätt att se svagheter i säkerhetssystemen som de litar på".

Jag litar på att min bil är inbrottssäker.
48
522