Porsches budgetmodell får ny teknik

Ryktena om en ny, snål instegsmodell hos Porsche har blivit mer konkreta. ”Porsche 911 Blu Edition” får en snålare boxersexa med 300 hk och cylinderavstängning. Endast 911 exemplar ska tillverkas och priset väntas bli cirka 100.000 kronor lägre jämfört med dagens billigaste 911-modell.
Annons

Porsches budgetmodell får ny teknik
Bildmaterialet är inte stort men men enligt ”911UK.com” ska 911 Blu Edition endast levereras med Riviera Blue exteriörkulör och röd hardtop. Röda sidobackspeglar ingår också, liksom lättviktsfälgar och speciella däck med lågt rullmotstånd.

Tittar man i den historiska backspegeln har Porsche skapat en mängd ”instegsmodeller” genom åren som alternativ till toppmodellen 911. Men en lägre prisnivå har inneburit avskalade bilmodeller som kanske inte riktigt passar till Porsches image.

De senaste åren har det cirkulerat många rykten om en modern Porsche 914 med fyrcylindrig mittmotor som skulle produceras ihop med Volkswagen. Men Porsches ledning har slagit fast att en budgetmodell inte är rätt väg att gå för varumärket. Däremot införs fyrcylindriga motorer igen, först ut blir lilla suvmodellen Macan men även Boxster väntas få fyrcylindriga alternativ.

Därför höjer vi lite på ögonbrynen när nu brittiska Porscheforumet ”911UK.com” presenterar detaljerade uppgifter om en ny instegsmodell: ”Porsche 911 Blu Edition”.

Uppgifterna ser ut att vara hämtade från en broschyr och 911UK.com berättar att budgetmodellen ursprungligen var tänkt som en specialmodell för den italienska marknaden där skattepåläggen ibland kan bli väldigt höga. Men projektet växte och när den nya specialmodellen 911 Blu Edition presenteras på Frankfurtsalongen i september är det en global modell, dock bara tillverkad i 911 exemplar.

Boxermotorn behåller sin volym på 3,4 liter men får toppeffekten sänkt till 300 hk. Ryktena om cylinderavstängning har cirkulerat i många år och 911 Blu Edition ska bli den första modellen som får detta, en teknik som dock överförs på flertalet av 911-modellerna när det är dags för ansiktslyft hösten 2014.

Lägre toppeffekt har gjort att kylsystemet kunnat få halverad vikt och luftflödet genom fronten justeras med hjälp av elmotorer som öppnar/stänger luftkanaler. Det hjälper också luftmotståndet vilket uppges bli rekordlåga 0,26 på 911 Blu Edition.

Porsche 911 Blu Edition är en bantad cabrioletmodell som öppnas och stängs manuellt. En ny hardtop som endast väger 22 kilo erbjuds och av viktskäl blir PASM-fjädringen inte standard. Nya Porsche 911 Blu Edition är bantad 63 kilo jämfört med en 911 Carrera Cabriolet, uppger 911UK.com.

Trots att Porsche 911 Blu Edition är en cabrioletmodell blir priset 9.500 euro billigare än dagens 911 Carrera Coupé.

Även om toppeffekten sänkts innebär viktbesparingarna att nya Porsche 911 Blu Edition får hyggliga prestanda. 0-100 km/h uppges gå på 5,4 sekunder med den standardmonterade PDK-lådan och toppfarten anges till 266 km/h. Bränsleförbrukningen enligt EU:s körcykel anges till 6,4 l/100 km, CO2-utsläppet är 152 g/100 km. Till den låga förbrukningen bidrar ett förbättrat stopp/start-system och en snålare generator som bara ”jobbar” vid inbromsning och speciellt hög strömförbrukning.

Lanseringen sker på Frankfurtsalongen i höst och första leveranserna väntas börja vid årsskiftet. Stämmer uppgifterna från 911UK.com ska Porsche 911 Blu Edition bara kunna köpas via förhandsbokningar hos de lokala Porscheklubbarna.

 

Källa: 911UK.com

Annons
Annons
Rulla till toppen