Jaguars nya suv ska visas i Frankfurt

Luften fylls av rykten om Jaguars senaste tillskott, en sportig suvmodell som sannolikt får namnet ”QF” eller ”Q-Type”. Jaguar lägger locket på men på Frankfurtsalongen i september ska vi få se en första konceptbil.
Annons

Jaguars nya suv ska visas i Frankfurt
Några bilder på Jaguars suvmodell har vi ännu inte, men däremot en illustration från vår leverantör Schulte Design – som vanligtvis är mycket väl insatt. Chefsdesigner Ian Callum har en utmaning här att kombinera brittisk elegans, Jaguars sportiga image och proportionerna i en suvmodell. Men kunde Range Rover lyckas så väl med Evoque så borde Jaguar också kunna skapa en storsäljare. Illustration: Schulte Design. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

För 15 år sedan kom de första ryktena om en suvmodell från Porsche och då var det många som rynkade på näsan. Men idag är vi inne på den andra generationen Cayenne och modellen har blivit en makalös succé som står för mer än hälften av Porsches försäljning.

Sådana exempel inspirerar förstås fler inom bilindustrin. Kollegerna Jaguar och Land Rover har äntligen fått luft under vingarna och produktionen går för fullt, inte minst för att hinna med alla beställningar på Range Rover Evoque.

Att man inom företaget Jaguar Land Rover Automotive PLC skulle vilja utöka utbudet med en ny suvmodell för Jaguar har varit ett envist rykte sedan länge, förstärkt av konkurrenten Bentleys beslut att också bygga en suv.

Jaguars suvplaner har delvis bekräftats av chefsdesignern Ian Callum och nu skriver amerikanska tidningen Autoweek att insatta källor inom Jaguar berättat att ett suvkoncept verkligen ska visas upp på Frankfurtsalongen i september.

Jaguar har lyckats hålla sig i strålkastarljuset med hjälp av det spektakulära mittmotorkonceptet C-X75 (visad först 2010) och konceptbilen C-X16 (2011), som föregick nya Jaguar F-Type (rullar ut till handlarna just nu). För att fortsätta hålla intresset uppe är det viktigt att ha något nytt att visa upp på Frankfurtmässan i höst och då skulle en suvmodell vara ett perfekt sätt att mäta intresset, speciellt då C-X75 inte verkar bli producerad.

Teknisk plattform till suvmodellen kan Jaguar låna från kollegorna hos Land Rover, men Autoweek tror sig veta att Jaguar istället satsar på att bygga om sin egen XS-plattform. Både turbomatade fyror och kompressormatade V6-motorer ska erbjudas i suvmodellen, tillsammans med ett eller ett par dieselalternativ. Jaguar har registrerat modellnamnen QF och Q-Type, återstår att se vilket som används till den nya suven.

Den viktiga amerikanska marknaden borde också få ett bränslesnålt hybridalternativ och vi skulle gissa att det är denna politiskt korrekta variant som är mest lämpad att visa upp i Frankfurt. Men vi får se, i september vet vi om ryktena om en Jaguar suv är sanna.

 

Källa: Autoweek

Annons
Annons
Rulla till toppen