Audi A3 Sportback ultra – ny miljöbil

De nya miljöbilsreglerna gör att inte många dieselmodeller klarar kraven längre. Men nya Audi A3 Sportback 1,6 TDI ultra släpper bara ut 88 g/km och är därmed skattebefriad som miljöbil i fem år.
Annons

Audi A3 Sportback ultra – ny miljöbil
På vissa marknader säljs nya ultra-modellen som ”vanlig” tredörrars modell (som på bilden) men i Sverige är det femdörrars Sportback som gäller. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

I vintras kom de första Audi A3 Sportback till Sverige och nu utökas modellversionerna med allt fler alternativ. Senaste modellen heter ”Audi A3 Sportback 1,6 TDI ultra” och den är tillräckligt snål på dropparna för att klassas som miljöbil enligt de nya reglerna som infördes vid nyårsskiftet.

Audi A3 Sportback 1,6 TDI ultra är den första av en serie ”ultra-modeller” och ska inom några månader följas av fler bilar, både med bensin- och dieselmotorer.

Dieselmotorn i A3 Sportback 1,6 TDI ultra är modifierad och ger 110 hk. Tjänstevikten är 1.315 kilo och med hjälp av bland annat 15 millimeters sänkning, förbättrad aerodynamik och lättrullade däck räcker det för att pressa ner förbrukningen till 3,3 l/100 km.

Bra aerodynamik hjälper också till för att nå 200 km/h i toppfart. Accelerationen 0-100 km/h tar 10,5 sekunder för A3 Sportback 1,6 TDI ultra.

CO2-utsläppet anges till 88 g/km och det räcker i kombination med tjänstevikten för att klassa Audi A3 Sportback 1,6 TDI ultra som miljöbil. Därmed är bilen skattebefriad i fem år. Priset för A3 Sportback 1,6 TDI ultra börjar vid 235.000 kronor.

De som kan vänta lite med sitt miljöbilsköp har från årsskiftet möjlighet att beställa biogasmodellen Audi A3 g-tron. Under nästa år startar också försäljningen av laddhybriden Audi A3 e-tron.

Annons
Annons
Rulla till toppen